Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOJBE

Koliko je putovanje avionom sigurno za žene nakon raka dojke

grudi
Arhiva VL
31.08.2010.
u 12:11

Žene koje su preboljele rak dojke upozorava se kako bi letenje moglo prouzročiti bolne otekline na rukama.

Iako se žene koje su preboljele rak dojke upozorava kako bi letenje moglo prouzročiti bolne otekline na rukama zbog promjene tlaka, znanstvenici su u najnovijim studijama otkrili kako je rizik za to uistinu mali, objavljeno je u časopisu British Cancer Research and Treatment.

U studiji su sudjelovale 72 žene koje su putovale na relaciji Kanda - Australija i samo je njih nekoliko nakon leta imalo oteklne na rukama.

Doktor Patrick Borgen, direktor Maimonides Cancer Centra u Brooklynu, koji nije sudjelovao u istraživanju, izjavio je, pak, kako su rezultati zanimljivi, ali ipak ne i konačni te da treba provesti dodatna istraživanja. On, naime, smatra kako je rizik veći kod žena kojima su morali ukloniti cijelu ili obje dojke, a posebno kod onih koje imaju i problema s masnoćama.

- Prva pretpostavka je da će se otekline pojaviti kod žena koje imaju veće ruke te bih i dalje preporučio dodatne studije kako bi se povećao uzorak na kojem je istraživanje rađeno – objasnio je Borgen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije