Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Koji je rok trajanja kave u zrnu, instant ili turske kave?

Getty Images
17.10.2019.
u 12:28

Skladištite li dobro kavu i znate li koliko dugo se otvoreno pakiranje kave može upotrebljavati?

Ako mislite da kava može stajati otvorena godinama, varate se. Naime, baš kao i sve druge namirnice i kava ima svoj rok trajanja koji se razlikuje ovisno o tome je li pakiranje otvoreno ili zatvoreno, a važnu ulogu ima i način spremanja omiljenog napitka. 

Foto: screenshot/facebook

Kavu je najbolje držati na tamnom mjestu, u kuhinjskom ormariću u kojem se drže i čajevi. Većina kava na svojem pakiranju ima napisan rok trajanja, a on se razlikuje, ovisno o vrsti kave. 

Pržena zrnca kave tako traju mjesec dana, dok mljevena kava koja je zatvorena može stajati tri do šest mjeseci i više. Otvorena mljevena kava može stajati dva tjedna. Instant kava koja je zatvorena može na tamnom mjestu biti tri do šest mjeseci, dok se otvorena može koristiti godinu dana. Kavu koja se stavlja u aparat za kavu najbolje je upotrijebiti u roku od tri mjeseca. 

Pokvarenu kavu lako je prepoznati po nekoliko stvari. Prvo je miris, koji će biti užegao, a drugi znakovi su same promjene na kavi. Na primjer, drugačija boja ili pak pojava plijesni. Još je jedna opasnost ako se u pakiranju nalazi voda te ako je kava vlažna. U ovom slučaju možete probati napraviti kavu pa vidjeti kakvog će mirisa i okusa biti.  

Pogledajte što Hrvati misle o kavi i koliko je zapravo piju:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije