Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Koje je najčešće ime vaše generacije? Otkrit će vam ova genijalna karta Hrvatske!

Screenshot/MIreo
27.11.2021.
u 07:00

Imena Ivan i Ivana bila su jako popularna nekoliko generacija zaredom.

Zagrebačka softverska tvrtka Mireo prije nekoliko mjeseci kreirala je zanimljivu kartu Hrvatske koja pokazuje koja su najčešća imena, ovisno o godinama i spolu. Osim toga pokazuje u različitim bojama koje se ime najčešće davalo djeci u Dalmaciji, Slavoniji, Istri… i ostalim dijelovima Lijepe Naše.

Tako se djevojčicama devedesetih i 2000-ih najviše davalo ime Lucija, a odmah slijedi Lana, nešto je rjeđe Ana i Petra. U tridesetima i četrdesetima trenutačno ima najviše Ivana – i to u svim županijama. 

Foto: Screenshot/MIreo

Foto: Screenshot/MIreo

Stiglo je vrijeme struganja leda sa stakala auta: Napravite otopinu koja će led otopiti za par sekundi!

Šezdesetih godina su popularna imena, osim Ivana, bila još i Sandra, Snježana, Mirjana, Sanja, Danijela, ali i Marija. Vrlo je vjerojatno da su se tada djevojčice nazivale po baki jer je u svim starijim generacijama upravo to ime bilo najpopularnije u gotovo svim dijelovima Hrvatske. 

Kod dječaka rođenih prije 10 i 20 godina najpopularnija su dva imena u cijeloj Hrvatskoj, a to su Luka i Ivan. Oni nešto stariji, koji su sada u tridesetima i četrdesetima, također većinom nose ime Ivan, a tu i tamo nađe se koji Matija, Marko i Nikola.

Foto: Screenshot/MIreo

Drukčija priča bila je kada su se rodili njihovi očevi i djedovi. Šezdesetih je bilo jako puno Igora u Istri, Ivica u Primorju i Lici, a u Dalmaciji dječaka s imenom Ante. U Slavoniji, Zagorju i Međimurju davala su se imena Mario, Tomislav, Damir i nešto rjeđe Željko.

Cijelu kartu možete pogledati na linku.

Najviše je bogataša na svijetu ovog horoskopskog znaka:

1/5

 
Ključne riječi

Komentara 3

RU
rucna
07:29 27.11.2021.

A, zato je Merima Njegomir toliko popularna u centralnoj hrvatskoj, zbog pjesme Ivanova korita.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
07:41 27.11.2021.

Fenomenalna karta, evo sav drhtim, znaci svi smo Ivan, to sam mogao i ja ispisati

MO
montello
13:07 27.11.2021.

Najvise muskih imena ivan ante zenska marija ivana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije