Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakove zvjezdice

Kod kralja pršuta gosti uživaju desetljećima

Turistička patrola - Nacionalni park Krka
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/5
18.04.2019.
u 19:25

Seosko domaćinstvo Drage Pletikose, Roški slap, Krka...

Je l’ to kralj pršuta?, pitam i mljackam i prije nego što sam kušao. Drago Pletikosa, poznati šampion proizvodnje pršuta, reže i kaže: – Probaj!

Probao sam i “muča sam” sljedećih po ure. Otprilike toliko se “čuje” tišina na seoskom domaćinstvu Drage Pletikose dok gosti jedu u staroj mlinici pretvorenoj u vrhunski restorančić. Spojio je Drago u posljednjih dvadesetak godina posao s pršutima u Brištanima, za što je nagrađen najprestižnijim nagradama, i ugostiteljstvo, vrhunsku gastroponudu tik uz Roški slap. Baš kao i ja, uz ne preskupi pršut, sir, pancetu, masline, vino godinama tako uživaju uz sami Roški slap i Amerikanci (uvijek ostave 10 posto manče), Rusi (troše najviše), Talijani (najbolje znaju što je pršut)...

– Ne triba objašnjavati razlike između drniškog i istarskog pršuta... Nagrade su pozivnica i istina je da za nas znaju već u cilom svitu, ali ja se još više radujem atmosferi oko Roškog slapa, Miljevaca... – kaže nam Pletikosa i ističe da mu u goste dolaze već gotovo 20 godina ljudi iz svih krajeva svijeta, uvijek se vraćaju i doživljavaju ih kao obitelj. Čuva privatnost svojih gostiju, imena ne spominje. Opet se “čuje” tišina, tek pokoji moj i Hrvojev “cvrkut”, uz poneki i pravi, ptičji.

Turistička patrola - Nacionalni park Krka
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije