Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstveni savjetnik

Kockica čokolade dobra je za učenje, a možete je zamijeniti i suhim voćem

dijete s čokoladom
Foto: Thinkstock
16.12.2013.
u 09:00

Napominjem da nijedno dijete u fazi rasta i razvoja ne smije biti na restriktivnim dijetama, osim kad je riječ o određenim bolestima, tada valja slijediti preporuke pedijatra ili nutricionista. Kada bi se hiperaktivnost djece mogla liječiti manjim unosa šećera, bilo bi to idealno, ali prekomjeran unos šećera nije ni uzrok hiperaktivnosti

Pitanje: Moj je 6-godišnji sin hiperaktivan, a prijatelji mi često govore da je razlog tome vrlo velika količina slatkog koje ima u prehrani. Zanima me kako šećeri utječu na djecu i može li to biti uzrok njegove hiperaktivnosti?

Vanja, Samobor

Odgovor: Šećer, tj. slatkiši (zasićeni ugljikohidrati) u prekomjernoj količini nisu zdravi ni za odraslog ni za dijete. Ne samo da će se dijete debljati nego će mu stradati i zubi te može doći do raznih poremećaja metabolizma. S druge strane, umjerena količina slatkoga potrebna je organizmu. Za pravilan rast i razvoj dijete mora imati uravnoteženu prehranu, dakle uz bjelančevine mora uzimati i masti i ugljikohidrate. Nije potpuno dokazano da prekomjeran unos slatkiša kod djece izazva hiperaktivnost, ali su neke studije pokazale da, ako hiperaktivnom djetetu ograničimo unos slatkiša, simptomi hiperaktivnosti se smanje.


Napominjem da nijedno dijete u fazi rasta i razvoja ne smije biti na restriktivnim dijetama, osim kad je riječ o određenim bolestima, tada valja slijediti preporuke pedijatra ili nutricionista. Gore spomenuta istraživanja bavila su se utjecajem unosa aditiva i šećera u prehrani na hiperaktivnost djece. Naravno, mnoge su prehrambene namirnice pune konzervansa, aditiva i boja i u dječjoj bi ih dobi trebalo izbjegavati.

Kada bi se hiperaktivnost djece mogla liječiti manjim unosa šećera, bilo bi to idealno, ali prekomjeran unos šećera nije ni uzrok hiperaktivnosti niti smanjen unos može biti lijek za djecu s tim problemom. Za hiperaktivno dijete bolje je da ga pravilno hranite te usmjerite njegovu hiperaktivnost u pozitivnom smjeru, primjerice u sport, šetnje, trčanje, bicikliranje, boravak na svježem zraku, nego da ga se drži na dijeti. Najzad, za bolje učenje i pamćenje dobro je pojesti koju kockicu čokolade ili suho voće.

>>Cijene čokolade će od siječnja zbog suše rasti do 70%

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije