Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kažnjavanje

Udarate dijete po stražnjici za kaznu? Ovo biste trebali znati

Kažnjavanje djeteta
Foto: Thinkstock
07.12.2017.
u 11:42

Jedan od zaključaka istraživanja jest da će fizički kažnjavana djeca vjerojatnije biti agresivnija u ponašanju prema svojim partnerima i partnericama u ljubavnim vezama u budućnosti.

Ako za kaznu dijete udarate po stražnjici, to će itekako ostaviti traga na njihovu budućem životu.

Pokazali su to rezultati istraživanja provedenog na 800 mladih koji su agresivniji u svom ponašanju, a fizički ih se kažnjavalo tijekom djetinjstva.

Udaranje po stražnjici, šamar i slična fizička kažnjavanja "nisu izašla iz raja" već prouzročuju da se djeca tijekom odrastanja, ali i u starijoj dobi, ponašaju agresivnije prema ljudima u svojoj okolini.

Foto: Thinkstock
Photo: Thinkstock

Istraživanje je provedeno na sveučilištu Texas, a sudionici istraživanja bili su mladi u dobi od 19 i 20 godina. 

Jedan od zaključaka istraživanja jest da će fizički kažnjavana djeca vjerojatnije biti agresivnija u ponašanju prema svojim partnerima i partnericama u ljubavnim vezama u budućnosti.

Jedna od pet osoba tijekom istraživanja priznala je agresivnije ponašanje prema partnerima s kojima su u vezi, a 68 posto ispitanika tvrdilo je da su doživjeli neku vrstu fizičkog kažnjavanja tijekom odrastanja.

Voditelj istraživanja, Jeff Temple, profesor psihologije na sveučilištu na kojem je istraživanje provedeno, tvrdi da udaranje remenom ili slično, koje ostavlja masnice na djetetovu tijelu i ono koje za posljedicu stvara ozljede zbog kojih dijete mora k liječniku, smatra se zlostavljanjem djeteta.

Ipak, istraživanje je pokazalo da nisu samo zlostavljana djeca ta koja će u kasnijoj dobi pokazivati znakove agresivnijeg ponašanja, već i djeca koju se udaralo po stražnjici, zaključak je istraživanja. 

Pogledajte i galeriju Manekenka zatvorila dijete uperilicu rublja, fanovi joj zaprijetili socijalnom službom. 

Kažnjavanje djeteta
1/7

Komentara 11

US
USA
12:06 07.12.2017.

"Batina je izasla iz raja" nije bez vraga. Nema djeteta kroz povijest pa do danasnjih generacija koje nije bilo zlocesto i dobilo po guzici. Iz svog primjera mogu reci da sam bio zlocest i dobio sto puta remenom po guzici. I to od visokoobrazovanih i ozbiljnih roditelja. Za razliku od njih ja svoju djecu nikad nisam udario iako bi ih trebalo sve skupa dobro natuci jer prelaze svaku mjeru u bezobrastini. I to ne jer su loseg karaktera, da pace imaju svu ljubav koju roditelj moze dati i jos su materijalno zbrinuti za deset zivota. Ali agresija u javnom prostoru, stalno isticanje quazidemokracije sa svojim quazipravima gdje je lose tuci djecu ali zato je sve ostalo devijantno normalno (necu u detalje ali zna se o cemu govorim) gdje je bitnije biti bogat od posten, medijska zvijezda od doktora, gdje je izbacena guzica i cica predmet medijskog svrsavanja, a clanak o tehnoloskom postignucu u rubrici "da li ste znali?". Drustvo sve vise ide prema svom Armagedonu.

TV
tvrtko10
11:55 07.12.2017.

evo ti po dupetu kad nemoze po guzi

Avatar gradjaninpokorny
gradjaninpokorny
12:56 07.12.2017.

Koja kretenarija!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije