Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijene

Kava na svjetskim burzama najskuplja u zadnjih 12 godina

kava
Davor Višnjić/Pixsell
25.08.2010.
u 08:00

Velika potražnja, vremenske nepogode i špekulantska ulaganja cijenu kave na svjetskim burzama dižu u nebo.

Kava je na svjetskom tržištu jučer dosegnula najveću cijenu u posljednjih 12 godina – oko tri i pol dolara po kilogramu, izvijestio je Glas Amerike.

Terminski ugovori za kavu arabicu na newyorškoj su burzi ICE Futures dosegnuli najviše cijene od rujna 1997. – 1,8865 dolara za funtu kave, a kava robusta na londonskoj burzi stoji 1838 dolara po toni, što je najviše u nešto manje od dvije godine. Kao glavni razlog poskupljenja navode se velika potražnja, očekivanja da će vremenske nepogode smanjiti urod kave te špekulantska ulaganja investitora, poput “hedge fondova”, koji računaju na dalji rast cijene sirovine za popularni napitak.

U Keniji će proizvodnja kave podbaciti više od 30 posto, a loša situacija je i u Kolumbiji, Meksiku i Vijetnamu. Meksiko i Indija dijele peto mjesto liste najvećih proizvođača kave u svijetu, a Vijetnam je na drugome mjestu, odmah iza vodećeg proizvođača Brazila.

Eugen Weinberg, glavni analitičar za robe i sirovine frankfurtskog Commerzbanka, kazao je za Bloomberg da se cijene arabice još nalaze pod utjecajem stalnog nedostatka visokokvalitetne kave te špekulativnih financijskih ulagača. Prošli su tjedan samo “hedge fondovi” ulaganja u kavu povećali za 4 posto.

Jedna od najvećih svjetskih kompanija u trgovini kavom, Smuckers, objavila je tako povećanje cijena od 9 posto, a domaći Franck zasad planira poskupljenje od 10-ak posto. U hrvatskim će trgovinama, očekuje se, cijena kave porasti od 12 do 20 posto.

Ključne riječi

Komentara 4

AG
Agramer198
21:47 25.08.2010.

Čupam konoplju i sadi doma hektar kave, ODMAH!

Avatar jebb
jebb
22:25 25.08.2010.

Bez obzira na cijenu, ja cu popiti jos jednu...

OB
-obrisani-
10:43 25.08.2010.

Koliko besmislene brige za otrovnu tekućinu koju bi trebalo baciti u obližnju kanalizaciju!? Baš je glup ovaj narod. Ima prvorazrednu hrvatsku vodu, ali i dalje loče ovaj bljutavi otrovo uz koji obvezno naručuje vodu! Ajme, pameti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije