Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blistav osmijeh

Karijes, gubitak zuba, povlačenje mesa... Sve su to posljedice lošeg pranja zubi, kaže stomatolog!

zubi
Foto: Getty Images
31.07.2018.
u 09:45

Je li dovoljno zube oprati dva puta na dan? Kako se oni pravilno peru i kako odabrati najbolju četkicu za zube? Koje su posljedice loše oralne higijene? Na ta je pitanja odgovorio dr. Luka Stojić, spec. stomatološke protetike

Neadekvatna oralna higijena vodi do bolesti usne šupljine, prvenstveno u nastanku karijesa, a i do upale potpornih struktura zubnog tkiva, što pak može dovesti do parodontitisa i gubitka zuba.

Kako je navedeno u Strateškom planu promicanja i zaštite oralnog zdravlja u Hrvatskoj, gubitak zuba se javlja puno ranije u našoj zemlji nego u zemljama EU. Već ovaj, osnovni podatak govori o izrazito nezadovoljavajućem stanju oralnog zdravlja u Republici Hrvatskoj pa je neophodno stalno podsjećati na važnost pravilne oralne higijena.

Je li dovoljno zube oprati dva puta na dan? Kako se oni pravilno peru i kako odabrati najbolju četkicu za zube? Koje su posljedice loše oralne higijene? Na ta je pitanja odgovorio dr. Luka Stojić, spec. stomatološke protetike.

"Loša tehnika četkanja može dovesti do recesije zubnog mesa jer oštećuje našu gingivu koja se povlači i zubi postaju osjetljivi što dovodi do velikih problema u svakodnevnom životu.", istaknuo je dr. Stojić. Dakle, nije samo važno prati zube 2-3 puta na dan, već naučiti kako se oni pravilno peru.

Važno je mijenjati navike i redovito posjećivati stomatologa

Uz gore spomenute podatke, dr. Stojić naglašava kako se pacijenti u Hrvatskoj javljaju stomatologu tek kada nastanu problemi, što nije pohvalno i navika je koja bi se trebala mijenjati.

"Treba započeti s čišćenjem zubi čim niknu oni prvi. mliječni zubi, a tu su najvažniji roditelji. Za početak se savjetuje korištenje sterilnih gaza, a oko prve godine se može uvesti i prva četkica. Kad dijete napuni 4 godine, može se uvesti i električna sonična četkica koju djeca jako vole.", savjetuje stomatolog.

Prednost električne sonične četkice je upravo ta da ima mogućnost doprijeti do teško dostupnih mjesta, a uz podatak da napravi 62 000 pokreta, zubi će se puno brže oprati

"Električna sonična četkica ima patentirane pokrete glave četkice što joj omogućava da dopre do teško dostupnih mjesta i odstranjenje plaka kao niti s jednom drugom četkicom. Zubi se peru 2 minute, a ona će se nakon tog vremena sama ugasiti. Uz to svakih 30 sekundi upozorava da promijenite kvadrant i tako temeljito operete zube." Zaključio je dr. Stojić.

Saznajte više na Blistavosmijeh.hr

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije