Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIVA GODINE

"Kao djevojka iz centra navikla sam na komforan život, a završila na gradilištu gdje je najbliži WC udaljen je tri kilometra"

Marina Karanac
Foto: Privatni album
1/4
16.11.2018.
u 12:00

U kategoriji "Žena u muškom svijetu" upoznajte Marinu Karanac (58) koja je jedina žena na gradilištu, a svoj posao obožava!

Koliko često imamo priliku vidjeti ženu na gradilištu? Definitivno nedovoljno pa nas je skroz osvojila nominacija koju smo dobili u kategoriji "Žena u muškom svijetu". Naime, 29-godišnja Aleksandra Karanac nominirala je majku Marinu Karanac koja radi na gradilištu. 

Aleksandra kaže kako je jako vezana za obitelj, a opisuje je kao obitelj koja se dere jače od ostalih, svađa više nego druge, ali voli toliko da se i ljubav poneka postidi! Kaže kako je upravo iz tog razloga željela predstaviti najboljeg člana obitelji - mamu:

Moja mama je oduvijek bila moj uzor i to je glavni razlog zašto sam je odlučila prijaviti u projekt "Diva godine". Ja sam jedinica u roditelji su mi uvijek bili podrška u svemu, a mama je uvijek u tome prednjačila. Bila je pozitivna, negativna i konstruktivna kritika, uvijek mi je sve omogućila i u svemu pomogla. Oduvijek je puno radila i većina vremena odlazila je na posao, no nikad nije dopustila da ukućani zbog tog ispaštaju. Svaki slobodan trenutak posvećivala je nama.

Foto: Privatni album/MailOnline

Aleksandra kaže kako nije lako raditi na gradilištu na -10 ili na +35 i pritom biti žena, a Marina je sama opisala kako to izgleda:

Kod mene sve priče i stereotipi padaju u vodu. Odabrala sam građevinu slučajno jer je testiranje za profesionalnu orijentaciju pokazalo da ću završiti koji god fakultet upisala. Bila sam primljena i na brodogradnju, ali je to izazvalo šok i nevjericu u obitelji - zar da jedino dijete uz obitelji, i to žensko, ode negdje s brodovima na pučinu?!

Dodala je kako je, kao djevojka iz centra grada, navikla na komfor i udoban život, a završila je u baraci na gradilištu gdje nema vode, a WC je u kafiću koji je barem tri kilometra dalje. Marina je rekla:

Topli obrok se dijeli iz monjerke (veliki aluminijski lonac koji se koristi u vojsci, a pošto nisam služila vojsku, samo sam na filmovima vidjela tako nešto), a zatim jede iz plastične posude.

Foto: Privatni album/MailOnline

No, Marina kaže da se rad u građevinskoj operativi jednostavno dogodio. Za nju je to bila ljubav na prvi pogled, skoro kao i s kolegom s fakulteta za kojeg se i udala! Dodaje da nikad nije poželjela otići s gradilišta jer pamti samo sretne dane i lijepa iskustva, iako se na prvi mah čini da je grozno biti žena na gradilištu:

Znala sam iskoristiti svoju žensku stranu i šarm u pravom trenutku te si olakšati posao. Imam i brojne anegdote, toliko da bih mogla napisati memoare, a jedna sve govori o ženi utopljenoj u svijet muškaraca - kad sam počela raditi, zapisivala sam uz imena suradnika i mali opis osobe. Npr., Stipe je bio mali, debeli s brkovima, a Nikša visok, plav i vozi golfa. Na taj način sam si posložila tako da mi je sve odgovaralo, odnosno uskladila sam posao, majčinstvo i brak.

Iz vremena mojih početaka rada na gradilištu ima još jedna anegdota:

Trebala sam ići po Aleksandru u vrtić, a putem sam zaboravila kuda treba i odvezla sam je na gradilište. Tek kad sam parkirala i htjela uzeti jaknu sa zadnjeg sjedišta, vidjela sam da ona iza spava. Jednom sam je navečer trebala pokupiti na bazenu i voditi je doma. Tad je imala sedam godina, ja sam zakasnila i svi su već otišli. Ona me dočekala na hodniku, osušila je kosu i odjenula se te mi rekla: "Vidiš mama, ja sam već velika i sve mogu sama".

Dodaje kako ima mnogo predrasuda prema ženama, ali, ako ih ne primjećuješ, onda ih - ni nema! Kaže kako su žene uspješnije u komunikaciji, sklonije timskom radu i više se brinu o međuljudskim odnosima, a to je također, uz struku, bit posla na gradilištu. Kaže kako na poslu vladaju rad, red i disciplina, dok za privatno druženje bira društvo s pozitivnom energijom. Tu nerijetko uskaču njezini kućni ljubimci - tri mačke i pas. Marina je vrlo rano posložila i prioritete pa je shvatila da je život putovanje. Obitelji je upravo to jedan od hobija. 

Foto: Privatni album/MailOnline

I Aleksandra kaže da joj je mama kroz putovanja pokazala kako se upoznaju i cijene druge kulture te joj je usadila najveće vrijednosti poput poštenja, humanosti i upornosti:

Uz nju sam naučila da, dajući drugima, nitko nikad nije osiromašio te da sve što imam moram dijeliti jer je to jedini način da u životu budem sretna. Upravo je ona razlog što nam je kuća uvijek puna i što svi vole kod nas dolaziti i napuniti se pozitivnom energijom kojom moja majka zrači. Svi moji prijatelji su i njezini prijatelji te svi znaju da kod nje imaju mirnu luku gdje uvijek mogu doći na čašicu razgovora. Oduvijek je bila veliki fan putovanja i životinja te je tu ljubav usadila i meni.

Aleksandra zaključuje da je njezina mama u svom poslu uvijek bila najbolja i da to potvrđuju rezultati te kaže da su svi oni koji rade ili žive u zgradama koje je ona gradila - svjedoci njezinog uspjeha.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije