Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gospina trava

Kantarionovo ulje pravi je narodni lijek kojeg morate imati u kućnoj ljekarni

Kantarionovo ulje
Foto: Thinkstock
23.09.2015.
u 07:31

Kantarionovo ulje nezaobilazni je ljetni proizvod za njegu tijela, ali nije pogodno za sunčanje jer je fototoksično

Ulje gospine trave odlično je za sprečavanje rana kod bolesnika koji stalno leže (dekubitus), ali i za prematanje rana koje teško zacjeljuju te lakših opeklina.

Koristi se za masažu zbog poticanja cirkulacije, a s obzirom na njegovo ljekovito djelovanje na kožu, mogu ga koristiti i trudnice kako bi spriječile ili ublažile pojavu strija, no one bi se trebale suzdržati od ispijanja čaja od gospine trave. Ovim uljem možete ublažiti i bolne grčeve beba tako da im trbuščić masirate s malo ulja.

Ulje gospine trave tj. kantarionovo ulje najpoznatiji je pripravak gospine trave i koristi se za liječenje grčeva za vrijeme menstruacije, ublažavanje bolova u mišićima, ali i tretiranje opeklina izazvanim prekomjernim izlaganjem sunčevim zrakama. Umiruje nadraženu kožu, vraća joj hidratizaciju i potiče obnavljanje stanica. Najdjelotvornije je ako se istovremeno uljem masiraju bolna mjesta i ispija čaj gospine trave.

Gospina trava (Hypericum perforatum) poznata i pod narodnim imenima pljuskarica, trava svetog Ivana, strašno zelje i kantarion, biljka je žutih zvjezdastih cvjetova i predstavlja pravi narodni lijek koji ima antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protugljivično) djelovanje. Kako cvate od svibnja do rujna, pravo je vrijeme da iskoristite darove prirode za svoje zdravlje!

Kako sami možete napraviti ulje gospine trave?

Litru hladno prešanog ulja (maslinovog ili uljane repice) ulijte u prozirnu staklenu bocu i dodajte sto grama svježih cvjetova gospine trave. Bocu prekrijte gazom i učvrstite gumicom. Ostavite na osunčanom mjestu 40 dana kako bi cvjetovi otpustili ulje. Tamnocrvenu tekućinu zatim dobro procijedite kroz gazu i dodatno pritisnite cvjetove. Ovako dobiveno ulje gospine trave prelijte u tamnu bocu i čuvajte na sobnoj temperaturi.

Pomaže kod opeklina izazvanih sunčanjem, upale mišića i živaca, ožiljaka, strija i akni, proširenih vena i hemeroida, čireva, reume, gihta, kolika...

>>Nervoza, depresija, valunzi: Rashladite se čajem od kantariona

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije