Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje veza

Kakve poruke šaljete svom partneru otkrit će ovo o vama

Dopisivanje
Foto: Shutterstock
1/4
13.08.2019.
u 07:00

Učestalo slanje poruka kod muškaraca povezano je s nezadovoljstvom u vezi, a žene su te koje će češće probleme u vezi riješavati tipkanjem poruka.

Bez obzira koristite li više Viber ili WhatsApp, sms, vjerojatno ste dio većine koja prefreira slanje poruka umjesto poziva.

I upravo te poruke tijekom dana ili noći, itekako utječu na vašu vezu.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Couple and Relationship Therapy, pokušalo je analizirati komunikacijske navike partnera u vezama. Pokazalo se da moderna tehnologija i dostupne komunikacijske aplikacije, mogu povećati rizik od nastanka ozbiljnih problema u vezi.

Na Sveučilištu Brigham Young, 276 odraslih osoba sudjelovalo je u istraživanju pri čemu su detaljno odgovarali na pitanja o svojim vezama, navikama i načinima komunikacije sa svojim partnerima i partnericama.

Kako se i očekivalo, većina ispitanih, njih 82 posto, svakodnevno izmijeni više tekstualnih poruka sa svojim odabranicima. Osim romantičnih poruka, neki parovi se koriste ovim načinom i za rješevanje razmirica i problema. 

Takav način komunikacije ima različit utjecaj na žene i muškarce, navodi se u zaključcima. 

Učestalo slanje poruka kod muškaraca povezano je s nezadovoljstvom u vezi, a žene su te koje će češće probleme u vezi riješavati tipkanjem poruka. Tipkanjem će se poslužiti i kada je potrebno iskomunicirati i donijeti neku odluku, ali i ispričati se. Oni koji komuniciraju o navedenim temama putem poruka, imali su i lošije međusobne odnose. 

Ipak, ne mora uvijek biti sve tako negativno. Komunikacija putem poruka može donijeti i nešto dobra. Primjerice, oni koji imaju običaj iznenaditi svoje partnere nekom romantičnom porukom, itekako su u sretnijim vezama. Stoga je jedan od zaključaka istraživanja kako bi partneri trebali ozbiljnije teme riješavati u normalnom razgovoru, dok bi pisanje i slanje poruka trebalo zadržati na romantičnom nivou kako bi veza bila uspješnija i dugotrajnija. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije