Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupujmo domaće

Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja

SPAR i INTERSPAR
Foto: Canva
1/3
31.08.2021.
u 15:48

Hrvatska zbog svoje raznolikosti obiluje uspješnim poljoprivrednicima. Domaće hrane doista ima, samo je potrebno znati gdje tražiti

Kupovati domaće postalo je nešto što se često čuje kroz medije, javnost i što nas stalno okružuje. No, znate li uopće što znači kupovati domaće? Kako prepoznati da je neki proizvod zbilja domaćeg podrijetla, te, kakva je uopće situacija s domaćim proizvodima i poljoprivrednicima u Hrvatskoj? Odgovore na ova pitanja donosimo vam u ovom tekstu. 

Teško je biti poljoprivrednik, naročito u izazovna vremena korona virusa. Čak iako bi poljoprivrednici htjeli plasirati svoje domaće proizvode na police hrvatskih trgovina, to im je bilo onemogućeno usljed brojnog zatvaranja trgovačkih lanaca, pa čak i tržnica. Često možemo naići na stereotipnu tvrdnju kako država ne potiče domaću proizvodnju, te kako se takav poduhvat uopće i ne isplati, no je li baš tako?

Podrške ima, ali je treba potražiti

Brojni uspješni poljoprivrednici, čije proizvode uistinu i možete pronaći na policama naših trgovina govore kako poticaja ima. Tako primjerice postoje izravne potpore poljoprivrednicima.  Svrha izravnih potpora je osigurati dugotrajnu održivost aktivnih poljoprivrednika koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost. Dodjeljuju se za proizvodnju, uzgoj ili sadnju poljoprivrednih proizvoda, za uzgoj ili držanje stoke, kao i za održavanje poljoprivredne površine u stanju pogodnom za pašu ili uzgoj. Dovoljno je pretražiti internet, te vidjeti brojne mogućnosti koje postoje, a koje su se našoj zemlji tek otvorile ulaskom u Europsku Uniju.

Je li domaće zbilja domaće?

- Podvaljuju nam svašta pod domaće. Ni u što više ne možeš vjerovati – česta je to izjava ljudi kada se govori o domaćoj proizvodnji, no u praksi srećom nije tako. Naime, prema Zakonu, svaki domaći proizvod mora imati deklaraciju na kojoj se izravno navodi odakle  proizvod dolazi, tko ga je proizveo i pod kojim uvjetima. Deklaracije nikada  ne smiju i neće biti lažne, prema tome – ako dobro pogledate i vidite da je proizvod hrvatskog podrijetla, to uistinu i jest tako.

Pa, ipak, otvara se pitanje zašto uopće kupovati domaće. Odgovor je vrlo jednostavan. Naša  zemlja pruža nam brojne blagodati. Ugodna, mediteranska klima i raznovrsnost reljefa osnovni su preduvjeti za brojne poljoprivredne djelatnosti. Tako se Hrvatska  može pohvaliti izvrsnom proizvodnjom meda, mesa, te uzgojem kvalitetne, priznate peradi. Osim zdravlja, ključan faktor pri kupovini domaćih proizvoda jest i podrška  našim poljoprivrednicima. Što više kupujemo domaće proizvode, to više potičemo proizvodnju, njihov rast i razvoj.

Foto: Canva

Treba znati gdje tražiti

Ako smo vas zainteresirali i zaista želite kupovati provjerene, domaće proizvode, samo trebate znati gdje potražiti. Brojni domaći proizvodi s OPGova diljem Hrvatske svakodnevno dolaze na  naše tržnice. Obratite li pažnju na deklaraciju, zaista ćete moći probrati zdrav, domaći proizvod. Ako vas pri izboru domaćih proizvoda koči cijena, možda je ponekad bolji izbor platiti nešto skuplje – a znati da je domaće. U domaću proizvodnju poljoprivrednici ulažu veliku pažnju i posvećenost, budući da od svojih proizvoda većinski i žive.

Osim toga, brojni trgovački lanci već su prepoznali važnost poticanja domaće proizvodnje. Među njima su SPAR i INTERSPAR trgovine. Otkako je došao na hrvatsko tržište, SPAR Hrvatska podržava domaću poljoprivrednu proizvodnju, podjednako male, srednje i velike proizvođače. Također surađuje s obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima diljem Hrvatske. Na police SPAR i INTERSPAR trgovina iz OPG-ova stižu voće i povrće, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, meso peradi, proizvodi od tijesta, maslinova ulja i brojni drugi proizvodi. Riječ je o provjerenim, sezonskim namirnicama i proizvodima koji se u najkraćem mogućem roku dopremaju na police. Tako uvijek možete biti sigurni da kupujete svježe, a domaće, te kupovinom u njihovim trgovinama možete podržati domaće poljoprivrednike.

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Njihovi supermarketi i hipermarketi trgovine su koje kupcima osiguravaju nebrojeno domaćih proizvoda. Veliki udio hrvatskih dobavljača u ukupnom prehrambenom asortimanu SPAR-a pokazuje koliko je posvećen hrvatskoj kvaliteti, domaćoj proizvodnji i razvoju lokalnoga gospodarstva.

Uvrštavanjem proizvoda hrvatskih dobavljača u svoj bogati asortiman te povećanjem njihove vidljivosti, SPAR stavlja naglasak na hrvatsku kvalitetu i značajno doprinosi domaćem gospodarstvu.

 Osim na policama SPAR-a Hrvatska, mnogi domaći proizvođači uspjeli su plasirati svoje proizvode kroz SPAR prodajnu mrežu i na inozemna tržišta te su tako kroz izvoz osigurali daljnji rast, razvoj svojih proizvoda i otvaranje novih radnih mjesta. Hrvatski proizvodi tako se trenutno izvoze u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Itali

Sadržaj nastao u suradnji sa SPAR i INTERSPAR trgovinama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije