Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prava podrška

Kako se ponašati prema depresivnoj osobi?

tuga
Foto: Thinkstock
25.06.2014.
u 16:00

Nema ničeg beskorisnijeg od savjeta tipa "trgni se, saberi se, potrudi se" i slično.

Prva i najvažnija stvar je da joj pomognete da dobije odgovarajuću liječničku pomoć.

Druga stvar je da ponudite emotivnu podršku što uključuje razumijevanje, strpljenje, ljubav i ohrabrivanje. Imajte na umu da depresivne osobe ne žele biti depresivne.

Nema ničeg beskorisnijeg od savjeta tipa "trgni se, saberi se, potrudi se" i slično. Time ćete samo stvoriti bolesniku osjećaj krivnje i potaknuti ga da pokuša prikriti svoje stanje i osjećaje, te da se, uz veliki trud i za kratko vrijeme, ponaša kao da mu nije ništa.

Evo što biste mogli napraviti:

  • Uključite depresivnu osobu u razgovor i pažljivo je slušajte.
  • Ne ignorirajte najave suicida! Odmah ih iznesite bolesnikovom psihijatru.
  • Pozovite depresivnog bolesnika u šetnju, kino i slično. Diskretno inzistirajte ukoliko odbije poziv. Ohrabrite ga da sudjeluje u aktivnostima kojima se nekada veselio.
  • Ne tjerajte depresivnu osobu da preuzme previše zadataka. Takvim osobama potrebna je zabava i društvo a preveliki zahtjevi mogu samo pojačati osjećaj neuspjeha.
  • Nikako ne optužujte depresivnu osobu za lijenost ili da se pretvara kako je bolesna i nemojte očekivati da se sama 'izvuče' iz depresije.

 >>Ništa vam se ne da? 3 osnovne grupe najčešćih razloga zašto smo umorni

>>Često ste bezvoljni i neraspoloženi? Ovo trebate znati

Komentara 1

DA
damocles
22:49 26.06.2014.

a sto ako je depresivna osoba postala depresivna zbog tog jer nema posao i nikakve prihode. kako cete joj onda pomoci? lijepe rijeci joj i nece biti od neke velike koristi, pametnjakovici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije