Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2 jednostavna trika

Kako se boriti s kilogramima? Nema deserta? Nema problema...

ortoreksija
photos.com
29.11.2012.
u 09:07

Teško je oduprijeti se nezdravoj hrani, međutim uz dobru organizaciju moguće je pripremati zdrave obroke i bolje se osjećati...

Nutricionistica i profesionalna kuharica Monica Reinagel za Huffingtonpost je napisala nekoliko preporuka kako svaku dijetu ili pokušaj redukcije težine učiniti podnošljivim podvigom.

– S raznih strana dobivamo puno savjeta da se fokusiramo na lošu hranu i pokušamo je eliminirati sa svog jelovnika, poput grickalica, pomfrita ili gaziranih pića, no svatko tko je proveo nekoliko sati u društvu dvogodišnjaka zna da ono što mu se zabrani, još poželjnije. Ni naš apetit nije daleko. Čak i kada sami sebi kažemo da bismo određenu hranu trebali odbaciti, osjećamo se deprivirano. Možemo postati užasno naporni i stalno razmišljati o tome što ne smijemo (jesti). I to razmišljanje daje osjećaj da je izbjegavanje nemoguće, a odupiranje još teže.

Nema deserta? Nema problema

Neki ljudi ne mogu se oduprijeti navici da svaki obrok završe sa slatkim. Kao i ostali i Reinagel je svjesna opasnosti od prekomjernog uzimanja šećera. Iz iskustva kaže da, ako se usredotoči da cijeli tjedan ne jede desert, unutarnji, dječji glasić kaže da je u redu ponekad popustiti. Međutim, tome se može doskočiti dobrom organizacijom i u tjednoj nabavci osigurati si dovoljno različitog voća koje volite kako biste svaki dan uživali u različitim okusima, pogotovo egzotičnima, kako jedna jabuka navečer ne bi postala dosadna. Nabavite banane za ponedjeljak, svježi ananas razrežite u utorak, sušenim smokvama osladite se u srijedu...

Omiljeno povrće

Istog principa trebali biste se držati i u kad je riječ o povrću. Isto kao što djecu ne možete prisiliti da pojedu baš sve povrće (pogotovo ne ono koje ne vole), ugodite si povrćem koje volite i spremite ga na način koji volite.

– Zaključila sam da dvije ili čak tri vrste različitog povrća za ručak ili večeru koje je spremljeno na moj omiljeni način gotovo u potpunosti eliminiraju kruh, peciva i ostale minimalno hranjive škrobne namirnice – piše Reinagel.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije