Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRObalans Imuno

Kako probiotici utječu na naše zdravlje i probavni sustav?

PRObalans Imuno
Foto: Promo
11.10.2017.
u 11:35

Crijevna flora smatra se važnim čimbenikom u promicanju zdravlja, a dokazi o blagotvornim učincima probiotika na zdravlje čovjeka sve su brojniji.

Bakterije gastrointestinalnog sustava neophodne su za njegovu normalnu fiziološku funkciju, no neke mogu biti i potencijalno patogene. Disbioza se javlja kada je ravnoteža crijevne bakterijske mikroflore narušena, odnosno, kada „dobre“ i „loše“ bakterije nisu u ravnoteži što može izazvati metabolički ili imunološki odgovor u čovjeka.

Crijevna flora smatra se važnim čimbenikom u promicanju zdravlja, a dokazi o blagotvornim učincima probiotika na zdravlje čovjeka sve su brojniji. Poznato je i da promjene u sastavu crijevne mikroflore mogu biti u podlozi raznih bolesti, poput bolesti probavnog sustava, kožnih manifestacija, autoimunih bolesti, pa čak i debljine. Promjena sastava crijevne mikrobiote moguća je primjenom određenih sojeva probiotika i prebiotika (posebne vrste vlakana koja služe kao „hrana“ probioticima).

Bakterije koje nastanjuju crijeva posjeduju antimikrobnu aktivnost te utječu na lokalni (u probavnom sustavu) i na sustavni imunitet čovjeka, budući da je u crijevu smješteno čak 60 % stanica imunološkog sustava. U kontekstu povoljnog učinka na imunitet velik broj znanstvenih istraživanja govori u prilog bakterija iz sojeva Lactobacillus (osobito LGG) i Bifidobacterium, no sve je više dokaza da povoljan učinak pruža i soj Bacillus subtilis.

Jedan od mehanizama kojim probiotici sudjeluju u modifikaciji crijevne mikroflore uključuje stvaranje mliječne kiseline koja smanjuje lokalni pH te stoga onemogućuje rast bakterija osjetljivih na kiseli medij.

Pravilna funkcija crijevne barijere također se smatra važnim obrambenim mehanizmom čija svrha je održavanje integriteta epitela, te posljedično zaštita organizma od štetnih vanjskih utjecaja. Ukoliko je barijera oštećena, prehrambeni i bakterijski antigeni dosežu submukozu te induciraju upalne procese koji mogu rezultirati crijevnim poremećajima. Također, kada crijevo postaje propusno, mnogi toksini mogu dospjeti u krv i tako putovati do raznih tkiva i organa i izazivati razne poremećaje, primjerice kožne manifestacije poput dermatitisa, ekcema, akni itd.

Dnevna preporuka nutricionista

Probiotike je korisno uzimati putem fermentiranih mliječnih proizvoda, no za pouzdani zaštitni učinak poželjno je posegnuti za dodacima prehrani poput proizvoda PRObalans Imuno. PRObalans Imuno uz korisne bakterije B. subtilis osigurava i imunostimulativni vitamin C i cink.

http://probalans.hr/

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije