Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti

Kako prepoznati upalu mjehura kod djece i kako im pomoći?

Upala mjehura, wc, školjka, nužda, dijete
Foto: Getty Images
1/6
12.11.2018.
u 11:06

Ako dijete ima simptome upale mjehura uz groznicu bez jasnog uzroka, posjetite liječnika u roku od 24 sata. Brza reakcija na simptome te rani početak liječenja upale mjehura mogu spriječiti infekciju bubrega koja se može razviti iz ovakve vrste upale.

Upala mjehura kod djece infekcija je mokraćnog mjehura koju obično prouzročuju bakterije. Infekcije mokraćnog mjehura najčešći su tip infekcije mokraćnog sustava kod djece, a mogu se pojaviti u bilo kojem dijelu mokraćnog trakta djeteta, uključujući uretru, mokraćni mjehur ili bubrege.

Upala mjehura može se pojaviti kod djece svih dobnih skupina, pa čak i kod dojenčadi. Srećom, tijelo ima načine obrane od infekcije koji su gotovo uvijek uspješni. Primjerice, bakterije koje ulaze u urinarni trakt izlaze iz tijela kada dijete urinira. Međutim, katkada obrana od upale ne uspije pa dolazi do bakterijske infekcije mokraćnog mjehura.

Ako dijete ima simptome upale mjehura uz groznicu bez jasnog uzroka, posjetite liječnika u roku od 24 sata. Brza reakcija na simptome te rani početak liječenja upale mjehura mogu spriječiti infekciju bubrega koja se može razviti iz ovakve vrste upale.

Naime, infekcije bubrega vrlo su bolne te mogu biti opasne zbog raznih zdravstvenih komplikacija. Stoga reagirajte na vrijeme i spriječite veće probleme.

Upala mjehura naziva se i cistitis, a infekcija mokraćnog mjehura također je jedan od naziva koji se može koristiti za isti problem. Isto tako, infekcija mokraćnog mjehura može se proširiti na bubrege i tada je riječ o pijelonefritisu.

Upalu mjehura kod djece prouzročuju bakterije koje se normalno nalaze u crijevima. Kada je u pitanju Escherichia coli, simptomi nerijetko uključuju poteškoće s uriniranjem ili upalu mjehura posebno ako uriniranje ne uspijeva otkloniti bakterije prije nego što se prošire u mjehuru.

Katkada se tijelo uspješno uspije obraniti od bakterija, ali pokatkad ipak dođe do infekcije. Loši higijenski uvjeti također jako često dovode do ovakvih opasnosti.

Što može prouzročiti upalu mjehura kod djece pročitajte na portalu Kreni zdravo

Pogledajte i video Sve o alergiji na ambroziju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije