Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNO MIRAN SAN

Kako postati osoba koja će zaspati u samo nekoliko minuta

spavanje
Foto: Thinkstock
07.03.2017.
u 22:12

Manjak svjetla utječe na razinu melatonina, a povećana razina melatonina potiče pojavu sna

Ujutro se budite umorni kao da niste spavali. Okretanje, prevrtanje i stalno buđenje čini vas razdražljivima. Pitate se postoji li nešto što možete učiniti i poboljšati svoj san.

1. Nemojte razmišljati o tome da morate zaspati

Što više želite utonuti u san, više ćete biti nemirni i patiti od nesanice. Podsjetite se da je san tjelesna funkcija. Vaše tijelo samo zna kada je spremno za spavanje, a kada nije. Radije se pobrinite da se tijekom dana fizički umorite šetnjom ili tjelovježbom kako bi navečer lakše utonuli u san.

2. Ugasite svjetla

Svjetlost također utječe na san. Manjak svjetla utječe na razinu melatonina, a povećana razina melatonina potiče pojavu sna.

3. Topal tuš

Topao tuš ili kupka ohladit će vaše tijelo te utjecati na pad kortizola, hormona stresa koji je tijekom dana aktivan.
Tijelo i um smirit će vam se te tako povećati mogućnost za bolji san.

4. Nosite čarape

Čarape koje nosite za vrijeme spavanja zagrijat će noge. To će u konačnici prouzročiti širenje krvnih žila u stopalima, a nakon toga će se toplina distribuirati na ostale dijelove tijela i poslati signal mozgu da je vrijeme za spavanje.

5. Neka vaš um luta

Nemojte se posebno fokusirati ni na što. Dopustite svojim mislima da se same izmjenjuju. Takve misli pomoći će vam da lakše utonete u san.

6. Dišite

Usredotočite na disanje i sadašnji trenutak.

>>Nosite mobitel u spavaću sobu i dopuštate to i svojoj djeci? Nakon ovoga više ne biste trebali

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije