Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GO VEGI

Kako poboljšati zdravlje i spasiti planet

voće
Arhiva Večernjeg lista
12.12.2009.
u 13:59

Tradicionalni nedjeljni ručak mogao bi postati samo dio prošlosti u Britaniji gdje zeleni savjetuju vladu da sreže konzumaciju mesa, sira i mliječnih proizvoda.

Tradicionalni nedjeljni ručak mogao bi postati samo dio prošlosti u Britaniji gdje zeleni savjetuju vladu da sreže konzumaciju mesa, sira i mliječnih proizvoda.

Naime, izvještaj Komisije za održivi razvoj poziva na radikalne promjene u prehani stanovnika Velike Britanije kako bi se smanjio porast bolesti srca, dijabetesa i raka ali i spriječilo globalno zatopljenje. Prema njihovim rezultatima Britanci trebaju jesti manje mesa i mliječnih proizvoda, smanjiti konzumaciju brze hrane kao i količinu smeća koje bacaju.

Industrija mesa i hrane je naravno bijesno reagirala na ovaj izvještaj uz tvrdnje kako će egzistencija desetaka tisuća farmera i njihovih obitelji biti dovedena u pitanje padne li potrošnja mesa i mliječnih proizvoda.

Sve zajedno je popratila povećana serija napada boraca za zaštitu okoliša na konzumaciju mesa. Oni tvrdi kako je stočna produkcija puno energetski intenzivnija od proizvodnje žitarica te da se za tanjur mesa oslobodi više stakleničkih plinova nego za tanjur vegetarijanskog obroka.

U navedenom istraživanju se navodi kako Velika Britanija treba smanjiti ispuštanje ugljika prebacivanjem sa mesa na sezonski urod, voće i povrće. Također se treba smanjiti kupovina povrća uzgojenih u staklenicima te podupirati prirodan uzgoj na poljima. Potrebno je smanjiti i proizvodnju brze hrane kao i flaširane vode.

- Manja konzumacija mesa i mliječnih proizvoda, jedenje ribe, voća i povrća, pomoći će ne samo okolišu već i našem zdravlju.-objasnio je profesor Tim Lang iz Komisije za održivi razvoj dodavši kako se takvim tipom prehrane smanjuje broj oboljenja od srčanih bolesta, udara i tumora.

Preporuča se i kupovina sezonske hrane kako bi se smanjila potreba za uvozom hrane brodovima i avionima s druge strane svijeta te da se kupovinu u centrima do kojih treba doći automobilima zamijeni kupovinom u lokalnom dućanu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije