Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokušajte

Kako najlakše očistiti ploču štednjaka? S domaćim sredstvom - evo kako ga napraviti

Shuttershock
16.05.2021.
u 07:00

Osim što su jeftinija opcija, Dunn kaže da DIY proizvodi za čišćenje nemaju u sebi potencijalno štetne kemikalije kao uobičajena sredstva koja se mogu kupiti

Svaki put kad pravite doručak, pripremite ručak ili grijete nešto za večeru, ploča štednjaka se prlja, a lako ju možete održavati čistom i sa sigurnim, domaćih sredstvima za čišćenje.

Najvažnije je, kaže osnivačica 'zelene' tvrtke za čišćenje Sacha Dunn, prebrisati ploču nakon svakog korištenja, što će spriječiti da se prljavština s vremenom zapeče i ostatke hrane postane teško ukloniti.

- Pričekajte da se ploča ohladi, a zatim ju poprskajte s malo bijelog octa, kao što biste i s univerzalnim sredstvom za čišćenje i obrišite - savjetuje Dunn koja preporučuje i da se štednjak jednom tjedno temeljitije očisti, s pastom od octa i sode bikarbone, a tek onda sa sredstvom za čišćenje.

Majstor kuhinje upozorava: 'Ako ovo vidite na meniju, odmah napustite restoran

1/4

DIY sredstvo za čišćenje štednjaka

- 1/4 šalice do 1 šalice sode bikarbone, ovisno o veličini ploče
- Bočica s raspršivačem s bijelim octom 
- Deterdžent za pranje suđa
- Mekana spužva ili krpa

Metoda:

Površinu štednjaka prvo obrišite kako bi ste se riješili mrvica ili ostataka hrane.
Pospite preko tanki sloj sode bikarbone.
Poprskajte ocat preko sode i gledajte kako reagira pjenjenjem. Obrišite mekom spužvom ili krpom. S mekanom spužvom ili krpom nježno trljajte i pazite na ploče, pogotovo ako su staklene ili indukcijske jer mogu popucati ako jako pritišćete.

DIY pasta za jako prljavu površinu

- 2 žlice sode bikarbone
- 1 žličica vode
- Bočica raspršivača s bijelim octom
- 3 do 5 kapi esencijalnog ulja limuna, naranče ili drugog citrusa (nije obavezno)
- Mekana spužva ili krpa

Foto: Shutterstock

Za jako prljava područja pustite da se mrlja potpuno osuši, a zatim lagano poprskajte s octom prije nego što stavite pastu.

Osim što su jeftinija opcija, Dunn kaže kako ovi DIY proizvodi za čišćenje nemaju u sebi potencijalno štetne kemikalije kao uobičajeni kupovni koji često sadrže i natrijev hipoklorit, aktivni sastojak za izbjeljivanje koji je posebno opasan za trudnice, te glikol eter, povezan s oštećenjem jetre i bubrega, umorom, mučninom i anemijom.

- Osim toga, neka su kupovna sredstva za čišćenje prejaka i mogu uništiti ploču za kuhanje ili pri zagrijavanju ispuštati štetne pare ako se skroz ne isperu - dodala je Dunn za Mind Body Green.

Jastučnica na kojoj spavate vjerojatno ima više bakterija nego WC školjka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije