Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
put putujem

Kako lakše preko granice i ostalih 9 savjeta za izvlačenje iz neprilika na putovanju

putovanje
Foto: Thinkstock
23.01.2014.
u 11:50

Olakšat će planiranje putovanja i izvlačenje iz neprilika jednom kad dođete na odredište.

Prije polaska na put sve dokumente fotokopirajte i pošaljite ih sebi na mail, uzmite putno osiguranje i ponesite osmijeh.

Samo su to neki od savjeta koje su korisnici društvene mreže Reddit podijelili, a olakšat će vam planiranje putovanja i izvlačenje iz neprilika jednom kad dođete na odredište.

1. Osigurajte se

Nabavite putno osiguranje. Ako putujete unutar zemalja Europske unije prije puta izvadite europsku zdravstvenu iskaznicu.

2. Pravo vrijeme za putovanje

Ako ste planirali putovanje u SAD učinite to na Dan zahvalnosti. Tada, kaže jedna korisnica Reddita, cijene karata drastično padaju pa je to dobra ideja za uloviti popust. Svaka destinacija ima sezonu i posezonu pa se informirajte kada je jeftinije putovati.

3. Čuvajte novac

Novac treba čuvati u prednjem džepu. Nipošto novčarku ne nosite u stražnjem džepu a za veću sigurnost nabavite torbicu koja se nosi ispod odjeće.

4. Sprijateljite se s domaćim ljudima

Čim prije, to bolje. Na taj ćete način najbolje iskusiti kako se živi u mjestu koje ste posjetili i nećete gubiti vrijeme u traženju najbolje konobe.

5. Fotokopirajte dokumente

Napravite kopije i pošaljite ih mailom sebi ili prijateljima. Na taj način osigurali ste se ako vam netko ukrade npr. putovnicu i lakše ćete dobiti nove dokumente.

6. Naučite dati mito

Najbolji način da nekom ponudite mito je da stavite 100-tinjak kuna u domaćoj valuti u torbicu s dokumentima. Novac stavite iza dokumenata pa ako službenik na graničnom prijelazu bude htio uzeti mito, jednostavno će vam dokumente vratiti bez novca, savjetuje korisnik na Redditu. Ne preporučujemo da ovo iskušavate, a hoćete li ipak ići tim putem ovisi samo o vama, bez obzira na to koliko "potkupljivi" bili službenici u zemlji koju posjećujete.

7. Kupite ručnik od mikrofibre

Ugodan je na dodir, a mnogo se brže suši od običnog ručnika. I možete ga bolje zarolati pa će zauzimati manje mjesta.

8. Odjeću zarolajte

Em što ćete uštedjeti na prostoru, em što se odjeća tako neće gužvati.

9. Rezervirajte mjesto u avionu

Ako putujete s nekim, rezervirajte mjesto uz prozor i mjesto uz prolaz. Uz malo sreće, putnik koji putuje sam neće vam se uvaliti u srednje sjedalo jer ljudi ne žele "smetati".

10. Otkažite rezervaciju

Hoteli obično imaju striktna pravila otkazivanja što uglavnom znači da ćete morati platiti puni iznos sobe ako rezervaciju otkazujete mimo tih pravila. No, postoji trik da se izvučete bez dodatnog troška. Nazovite hotel i pitajte možete li izmijeniti rezervaciju.

Većina hotela dopustit će vam da dođete tjedan kasnije. Kad ste to obavili, pričekajte nekoliko sati pa opet nazovite hotel. Provjerite da vam se javila druga osoba pa otkažite tu "novu" rezervaciju.

>>Odaberite destinaciju i otputujte! - već od 129 eura

>>Dragi, povedi me za Valentinovo u Veronu, Pariz, Veneciju, Rim...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije