Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako liječiti ugrize insekata?

Natura Gel
Foto: PR FOTO
1/2
PR
Autor
PR članak
08.06.2015.
u 08:00

Kako temperatura zraka raste, slojevi odjeće padaju i ostavljaju sve veće dijelove kože na otvorenom, čime rizik od ugriza i uboda insekata raste. Važno je ugrize prevenirati, pogotovo kada su djeca u pitanju. Evo nekoliko savjeta kako djelovati preventivno:

  • Na otvorenom (na terasi, izletu, u prirodi) pokrijte svu hranu i odmah obrišite sve što se prolije.
  • Nosite odjeću dugih rukava i nogavica koja je lagano stegnuta oko zapešća i gležnjeva.
  • Provjerite je li vreća/kanta za smeće dobro zatvorena kako sadržaj ne bi privlačio insekte.
  • Ne zadržavajte se dugo pored stajaćih voda, one su plodno tlo za komarce.
  • Izbjegavajte parfeme i mirisne losione, sapune i ostalu kozmetiku.
  • Pokrijte bebina kolica mrežom.
  • Repelente koristite samo ako morate, i pri tome slijedite upute. Uvijek kada je moguće odaberite prirodne i neškodljive repelente primjerene dobi djeteta
  • Ne palite svjetlo u sobi ako su prozori otvoreni, ili zatvoreni bez navučenih zastora.
  • Postavite mreže za insekte na prozore.
  • Ukoliko je potrebno, nabavite električne uređaje koji odbijaju insekte. Insekticid sprejeve ne koristite u blizini djeteta

Zato je dobro znati što učiniti kad nam se to dogodi.

Kod uboda pčele, ose ili stršljena važno je čim prije ukloniti žalac i potom to područje kože dobro oprati vodom te dezinficirati. Kako bi neutralizirali otrov možete napraviti kremu od soda-bikarbone i vode, a za ublažavanje svrbeži i natečenosti napravite oblog od leda ili hladne vode te možete u tankom sloju nanijeti kalaminski losion ili hidrokortizonsku kremu. Pripazite na alergijsku reakciju i ako vaše dijete pokazuje znakove otežanog disanja ili se osipa ili mu natekne jezik i usnice, odmah nazovite 112 za hitnu pomoć!

Ubode komaraca u pravilu nije potrebno posebno tretirati, mlada dječja koža će se od njih regenerirati u relativno kratkom vremenskom periodu. Vrlo mali postotak komaraca prenosi opasne virusne bolesti, a još manji postotak ljudi koje ugrize zaraženi komarac razvija najopasniji simptom - encefalitis. No, ako primijetite da je vaše dijete ugrizao komarac te da se potom pojavila visoka temperaturu ili da je dijete dezorijentirano ili jako osjetljivo na svjetlo, odmah kontaktirajte svog pedijatra.

Ako na djetetu pronađete krpelja, odmah ga uklonite. Pincetom uhvatite glavu krpelja što bliže koži i vucite polako i nježno. Ne čupajte krpelja naglo, jer bi ga mogli zgnječiti (i osloboditi tekućine koje mogu sadržavati potencijalno zarazne organizme) ili mu zaglaviti glavu u djetetovoj koži (ako se ovo dogodi, odstranite je pincetom). Ako vas pedijatar nije zatražio da sačuvate krpelja zbog identifikacije, bacite ga u toalet te obavezno operite ruke. Dio kože na kojem je bio krpelj očistite alkoholom ili nekim drugim antiseptikom. Ako primijetite da se oko ugriza pojavio osip u obliku crvenog prstena ili ako se kod djeteta pojavila temperatura, grčevi u mišićima ili zglobovima, odmah kontaktirajte svog pedijatra.

U slučaju ugriza pauka, područje kože dobro očistite sapunom i vodom. Ako sumnjate da se radi o otrovnom pauku (kao npr. crna udovica), djetetu na ozlijeđeno područje stavite hladnu kompresu kako bi usporili širenje otrova te odmah nazovite 112 za hitnu pomoć.

Natura Gel sadrži lavandu, kamilicu, hamamelis, eukaliptus i limunsku travu. Svojim posebno prilagođenim sastavom umiriti će područje uboda, te omogućiti brz oporavak kože. Osim što će umiriti nadraženu kožu, Natura gel će vas kratkotrajno i zaštiti od ponovnog napada dosadnih letećih „krvopija“

Želite prijaviti greške?