Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobični oblici

Kada je tepih poput pijeska u pustinji, a fotelja poput valova

interijeri (1)
Foto: Arhiva VL
1/12
19.03.2011.
u 17:26

Popularne reljefne izvedbe na namještaju, sagovima i zidovima oživljavaju prostor usponima i padovima površine, igrom svjetlosti i sjene...

Bum prirodnih motiva u suvremenom dizajnu obogatio je interijere najraznovrsnijim reljefnim izvedbama na sagovima, zidovima, namještaju... Primjerice, novi Sachov sag Curve podsjeća na pješčane nanose u pustinji i na morskom dnu. U kolekciji Phenomenon, koju je Tokujin Yoshioka osmislio za Mutinu, zidne i podne pločice nadahnute su pčelinjim saćem, snijegom, kišom... Poznati japanski dizajner namjerno je pločice ostavio u bijeloj boji, kako bi se na osobit način istaknula njihova pomalo “razbacana” struktura, što stvara prekrasnu igru svjetlosti i sjene. A Busnelli je pak naizgled kamenu površinu svojih modula za sjedenje Argine obojio u intenzivno žuto, zeleno, crveno...

Nadahnuće prirodom očita je polazna točka i u stvaranju fotelje Peacock (Paun) koju je Dror Benshetrit dizajnirao za Cappellini. Omatanjem samo jednog, velikog komada filca oko metalne strukture, bez dodatnog tapeciranja i šivanja, nastao je raskošan naslonjač, valovite, ali iznimno udobne površine. Neobični valovi razigrali su se i površinom Zanottina klasika dizajna s potpisom Liisi Beckmann – zabavne sjedalice Karelia, koja je nastala 1966. godine.

U dizajnerskim eksperimentima s površinom ističu se i geometrijska rješenja, poput spektakularnog Interlübkeova ormara Reef s plohama različitih dubina i komode Cattelan Italia – Labyrinth s lakiranim, geometrijski izrezanim vratima.

Poznata brazilska braća dizajneri Fernando i Humberto Campana osmislila su pak za Edru namještaj i svjetiljke od sjajnih, laserski rezanih “krhotina” akrila i aluminija. Na takvim površinama odrazi okoline “lome” se na bezbroj različitih načina, ovisno o osvjetljenju i položaju promatranja – tražite li posebne efekte, to je to!

Kralj posebnih efekta svakako je stolac Plop – kreacija Oskara Ziete za Hay. Između dviju tankih i zavarenih čeličnih ploha upuhan je zrak pod velikim pritiskom, a rezultat je zabavna površina, koja podsjeća na plastiku ili na ispuhani “šlauf”!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije