Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjeverni velebit

Josip je majstor kiparstva motornom pilom: U šumi znam biti i pet dana

Turistička patrola - Sjeverni Velebit
Foto: Srđan Hebar
1/8
05.04.2018.
u 17:54

Kad šećem s djecom, u šumi sam. Kad šećem sa psom, u šumi sam. Čak sam se i oženio u šumi. Mi sve radimo u šumi, kaže čuvar parka

Zvuk motorne pile čuje se u Krasnom. Ništa čudno, u centru slikovite doline pile još od Marije Terezije. Neprekidno. Ravno 253 godine. Najstarija su živuća šumarija. Samo su im se pile promijenile. U srcu Velebita ide i šumarski vic: “Pile dva brata šumara i pokvari im se motorna pila. Veli jedan drugome: Idi doma i vidi gdje nam je stara pila. Dođe on doma, otac sjedi na kauču, majka u kuhinji, i pita: “Tata, je l’ znaš gdje nam je stara pila?”. A mama se odmah javlja: “Što vas briga gdje sam pila, za svoje sam pare pila...”

Igra riječi. Veselo.

“Pčela na runolistu” u drvu

Čovjek iz čijeg se dvorišta čuje zvuk pile ne pili drva, već – vježba. Trenira. Najbolji je u – kiparstvu motornom pilom.

Rekli bismo, prvak Hrvatske.

– Ma ima boljih... – skromno će Josip Tomaić (36).

Izrezbari on medvjedicu s mladima, medvjeda, vukove, risove, što god mu padne na pamet, a titulu je osvojio skulpturom – “Pčela na runolistu”.

– Došao sam na natjecanje s dvije pile. Jednu sam imao, a drugu sam posudio od tate Miljenka. A konkurenti, svi su došli opremljeni barem sa po desetak motornih pila. Na kraju, kad sam čuo da sam pobijedio, nisam vjerovao. Oni su za mene umjetnici... – priča Josip.

Što je bila nagrada?

– Pa pila.

Koja je pila najbolja?

– Koja?! Pa Stihlova... Eto, i sin ima malu, minijaturnu. Bez toga ovdje nema života. Uostalom, čim iziđem iz kuće, u šumi sam. Kad šetam s klincima, Vilimom i Iris, u šumi smo. Kad idem sa psom van, u šumi sam. Čak sam se i vjenčao u šumi! Irena je rekla “da” na Zavižanu. Znaš, mi ti tu sve radimo u šumi – kaže smiješeći se.

Centrom prolaze dvije planinarke. Pozdrave, a Sabina Pračić kaže:

– Drugi put sam u Krasnom. Ovo je divota. Tu ti sat ne treba... Prvo te dolje od briga pročisti more, a ovdje se čovjek spoji s prirodom.

Renata Samardžija dodaje:

– Dolazim u Krasno 40 godina. Vraćam se neprestano. Sve je blizu, začas si na moru, blizu su Zagreb, Rijeka..., na kavi u Senju si za 45 minuta – govore i nastavljaju dalje.

Josip gasi pilu pa pita:

– Idemo na Zavižan, gore je preko dva metra snijega? Začas smo tamo s mojim džipom.

– Ma, bolje ovdje na suncu...

Sjedamo na kavu. Kiparstvo motorkom mu je hobi. A on, ne biste vjerovali, radi u šumi. Rendžer je. Čuvar Parka prirode.

– Sam na planini, u šumi, znam biti i po pet dana. I nikoga ne sretnem. To je trenutak u kojem spoznaš sam sebe. Živiš život onakav kakav jest, uzimaš što ti priroda daje, vidiš stvari kakve zaista jesu. Prepustiš se i uživaš. Tek tada vidiš da ljudi jednostavno nepotrebno jure. Nešto nas goni. Svi se nekamo žurimo, a ne shvaćamo što nam treba. U šumi ništa ne moraš, eto, trebaš možda samo stići s jednog brda na drugo.

Padne li čovjeku u toj samoći na pamet kakva genijalna ideja?

– Postane mu jasno da je vrlo malo toga bitno. Veliko i materijalno ti u šumi ne treba. Treba ti mir. I vrijeme. Samo te dvije stvari.

Josip u šumi ne živi baš posve sam. Dapače, gužva je.

Vukovi, medvjedi, risovi... Dogodi se da sjediš na livadi, a ispred tebe čopor vukova. Sjedim u mraku, a oni znaju da sam tu. Zavijaju, cijeli orkestar vukova je ispred mene. Ili šećem pa probudim vuka.

Kako pronaći medvjeda

I onda trk u bijeg, koliko čovjeka noge nose?

– Ne. To je imaginarni strah. Životinja se boji – tebe. I zavija da te otjera. Vjerojatnost da te u šumi ubije životinja manja je nego da ti se u životu dogodi bilo što drugo. Kad vide čovjeka, vukovi se okrenu i odu.

A puška, je li na ramenu?

– Puška?! Ne, samo fotoaparat i videokamera. Time sam “naoružan”!

O kolikom se području rendžer brine?

– Cijeli Velebit je Park prirode veličine oko 2000 četvornih kilometara, a ja čuvam sjeverni dio, oko 700 četvornih kilometara. Unutar toga je i Nacionalni park ali oni imaju svoje rendžere.

A koliki je površinom otok Krk?

– Ima 405 četvornih kilometara.

I sve treba obići?

– Volontiram u HGSS-u pa kad nešto krene po zlu... opet u šumu.

A što ako čovjek sretne medvjeda?

– Ovisi o tome želiš li sresti medvjeda ili ne. Ako ne želiš, onda si u šumi bučan. Ne ideš u rano jutro ni kasnu večer. Hodaš niz vjetar, da te životinja osjeti, onda se makne. A ako hoćeš sresti medvjeda, radiš sve obrnuto...

U šumama Velebita postavio je kamere. Šumski Big Brother. Snima. Koji prizor razgali srce?

– Medvjedi na kupanju. Vole se kupati, a jedna od kamera je pokraj bare. I vidiš na snimci cijelu obitelj medvjeda kako se kupa. Mališani skaču, igraju se, brčkaju. Kao na Bačvicama...

Što raditi u ovom kraju?

Kuća Velebita

U njoj “stanuje” priroda. Muzej je genijalan, nov, pun tehnoloških čuda. Ima VR naočale, pa čak i – holograme s prikazom kako rastu velebitske biljke... U šatorima za planinare može se pročitati i Alan Ford. Tko prolazi ovim krajem, neka zaviri u ovo moderno zdanje. Atrakcija je lift koji goste spušta s četvrte etaže muzeja, a iz lifta je prikazan spust u Lukinu jamu. Vrlo zgodno. Europski...

Muzej šumarstva

U neposrednoj blizini Kuće Velebita. Prikazana je povijest – kako je sve počelo. A priča o tome, službeno, traje već 253 godine.

Sir iz Krasnog

Sirane Runolist i Anić dvije su u ovom kraju, a sir iz Krasnog poznat je diljem zemlje. Često proglašavan i najboljim. A konkurencije u našoj zemlji itekako ima. Ovdje se sir može i kupiti. Po kilogramu od 69 kuna naviše.

Gastronomija


Izletnici jedu u Libertasu, Manjanu, Juri, Izletištu Krasno i Bistrou Daj-dam

Cikloturizam


U kraju se može iznajmiti i bicikl, cijena je oko 100 kuna dnevno.

Turistička patrola - Sjeverni Velebit
1/9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije