Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Jesu li teretane doista sigurne i kakve su preporuke WHO?

Gyms4You
Foto: Gyms4You
1/10
11.09.2020.
u 13:52

Teretane i fitness centri doživjele su veliki udarac u prvom valu pandemije, ali danas je jasnije kako su upravo to mjesta koja mogu jačati imunitet i zdravlje pojedinaca, uz poštivanje strogih mjera

Gyms4You, najveći je lanac fitness centara u Hrvatskoj i trenutno posluje na 11 lokacija u 5 gradova. Njihov CCO koncept klijenta (Client) stavlja na prvo mjesto, usporedno s čistoćom (Cleanleness) i besprijekornom operativom (Operations). Za vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa potvrdili su kako im je zdravlje i sigurnost korisnika na prvom mjestu. Unatoč svim izazovima koji su stavljeni pred njihovo poslovanje, regionalni menadžer Gyms4You Goran Kliškić navodi kako su njihove teretane sigurnije nego ikada uz sve preventivne mjere koje su i veće od propisanih, a fizička aktivnost uz zdravu prehranu ključ je uspjeha za osnaživanje imuniteta. Kako bi opravdali svoj status jednog od vodećih fitness centara u zemlji u razgovoru nam je otkrio koje su sve novitete uveli u segmentu zaštite, koji su im planovi za nadolazeće razdoblje, te kako gledaju na  odluke Stožera, uključujući i onu o kratkotrajnom zatvaranju teretana u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Regionalni menadžer Gyms4you Goran Kliškić
Foto: Gyms4You

Prije nešto više od tri tjedna, Stožer civilne zaštite zatvorio je fitnes centre u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kako komentirate tu odluku?

Mišljenja sam da je to bila ishitrena odluka, donesena iz predostrožnosti i nesigurnosti kako reagirati. Profesionalno organizirani fitnes centri, generalno gledano, sasvim su sigurna mjesta. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi za druge, ali pretpostavljam da je riječ o objektima koji su se pridržavali visokih higijenskih standarda. Mi u Gyms4You smo se i prije pandemije pridržavali i provodili i više od propisanih standarda. Tome su svjedočile i brojne sanitarne inspekcije s uvijek odličnim rezultatima. Sada, nakon što su nam propisane stroge epidemiološke mjere naši se prostori i više no redovito održavaju i dezinficiraju, a vodi se računa i o fizičkoj distanci te prozračnosti. Stožer i HZJZ svakako treba ograničiti rad subjektima koji se ne pridržavaju zakona i mjera, no također prije zatvaranja trebaju napraviti kvalitetne nadzore, a ljude potaknuti na fizičku aktivnost jer time osnažuju svoje tijelo i imunitet. Aktivan i zdrav način života te tjelovježba kao sastavni dio svakodnevnog života dodatno će osnažiti imunitet svakog čovjeka. Stoga bi upravo situacija s koronavirusom trebala potaknuti na dodatnu brigu o vlastitom zdravlju, umjesto da zabranama djeluje demotivirajuće. Na kraju krajeva, WHO (svjetska zdravstvena organizacija) preporučuje tjelovježbu u kombinaciji aerobnih vježbi i vježbi snage kao temelj za zdravlje!


Kao i mnoge uslužne djelatnosti, i vaša je pretrpjela velike štete za vrijeme ove krize, a k tome ste bili i zadnja djelatnost kojoj je odobren rad. Kako je cijela situacija utjecala na vaše poslovanje?

Kriza izazvana koronavirusom utjecala je i na naše poslovanje, što je razumljivo. Mi smo najveći lanac fitnes centara u Hrvatskoj. Iako imamo izvrsne strateške kontrolne točke – novonastala situacija zatekla nas je nespremno kao i druge. Upravo iz tog razloga su porasli kumulativni troškovi poslovanja. Više vremena, a samim time i novaca, ulažemo u sigurnost i provedbu mjera propisanih od HZJZ. Dodatne napore i sredstva uložili smo i u opremu, konstantnu obuku djelatnika, sredstava za čišćenje, a zaposlili smo i dodatne kooperante u sektoru održavanja i čišćenja naših prostorija te sustava za ventilaciju i klimatizaciju.

Foto: Gyms4You

Hoće li zbog povećanih troškova u budućnosti doći i do rasta cijene vaših usluga?

Činjenica je da su nam troškovi porasli ali i to da nam je cilj zadržati dosadašnji standard, i dapače biti iznad toga. Kako bi to bilo održivo, od 1. studenog ove godine bit ćemo primorani povisiti cijene naših usluga. Istaknuo bih da želimo ostati lojalni našim vjernim članovima te im želimo iskazati zahvalnost što su u ovim izazovnim trenucima ostali uz nas. To prije svega činimo i ovim putem javno, a paralelno s tim donijeli smo odluku da njihove članarine nećemo dirati. Povećanje cijena će se odnositi samo na nove korisnike. Uz to napomenuo bi da naši sugrađani uvijek mogu doći na besplatni probni trening i uvjeriti se u sigurnost vježbanja u našim centrima. Ako se pritom upišu do 1. studenog ostvariti će pogodnosti programa lojalnosti.

Kažete da ste za vrijeme krize uložili dodatna sredstva u opremu i sigurnost korisnika. Što ste točno napravili?

Prije svega, naši su prostori iznimno prostrani te smo iz tog razloga omogućili preporučenu udaljenost između sprava kako bi se svaki korisnik osjećao sigurno. Kod nas se ne održavaju grupni treninzi, čime je minimaliziran fizički kontakt. Valja napomenuti da je kao i svugdje na ulazu obavezna dezinfekcija ruku, a uveli smo i obavezno presvlačenje obuće na recepciji. Također, prilikom dolaska u naše prostorije, svaki korisnik mora proći kroz svojevrsni „box” (stakleni prolaz), pri čemu se registrira svojom karticom članstva. Time imamo 100% kontrolu i točne podatke tko i kada je bio u našem centru te se u slučaju zaraze može reagirati hitno i točno. S druge pak strane, djelatnici svakodnevno prije dolaska na posao mjere tjelesnu temperaturu o čemu izvještavaju menadžment pisanim putem. Time želimo smanjili rizik od unosa virusa u prostorije od strane djelatnika. Svi naši poslovni partneri i suradnici – koji nemaju članstvo – ispunjavanju upitnike te se snimaju CCTV nadzorom za vrijeme boravka u našim centrima.Kao veliku prednost naših fitnes centara istaknuo bih i jedinstveno 24-satno radno vrijeme čime smo našim članovima omogućili posjet teretani u svako doba dana i noći kako bi se smanjila mogućnost stvaranja nepotrebnih gužvi.

Foto: Gyms4You

Pored svih mjera, istaknuli ste i uvođenje beskontaktne naplate članarina. Možete nam pojasniti kako ona funkcionira?

Naš sustav beskontaktne i automatske naplate članarina (popularni RCP) novi je oblik plaćanja za sve aktivne i buduće članove. Ovim putem, članarina se svaki mjesec naplaćuje direktno s kartice. Da ne bi bilo zabune, ovdje se ne radi o trajnom nalogu. Uz to, na ovaj način, član na recepciji provede svega nekoliko minuta pri upisu nakon čega više ne mora više dolaziti u kontakt s recepcionerima. Na taj smo način dodatno smanjili neželjeni fizički kontakt, dok članovi putem Korisničke zone koja se nalazi na našoj internet stranici mogu pratiti svoj profil i time imati uvid u plaćene račune, ali i ostale potrebne podatke.

Uz to, uveli smo i samoposlužni aparat Machine4You koji je u našim prostorima dostupan 24 sata, a putem kojeg korisnici također mogu beskontaktno plaćati i uživati u proizvodima za prije, za vrijeme i poslije treninga. Također na raspolaganju imaju i proizvode koji su im potrebni, a zaboravili su ih ponijeti, poput gela za tuširanje i sličnih proizvoda

Foto: Gyms4You

S obzirom da je pred nama nepredvidiva jesen i zima, koja je Vaša poruka našim čitateljima za razdoblje koje slijedi?

Gospodin Spencer Johnson napisao je prekrasno lagano štivo naslova „WHO MOVED MY CHEESE“ ili „TKO JE MAKNUO MOJ SIR“. Iskreno bih preporučio svakome da pročita ovu knjigu koja na vrlo jednostavan način objašnjava kako se čovjek treba što prije prilagoditi promjenama bez straha od budućnosti. Na kraju krajeva kaže se da je jedina konstanta zapravo promjena. Ispred nas je novo normalno, i nećemo se lagati COVID-19 je prisutan u našim životima. Prihvatimo to kao nešto s čime trebamo nastaviti normalno živjeti i nešto što će nas svih potaknuti na bolje navike i rad na sebi. Nema boljeg načina da krenemo raditi na sebi od tjelovježbe. Još kada to možete uraditi u kontroliranim uvjetima onda ste sigurno na dobitku. Ponavljam - teretane Gyms4You definitivno su najsigurnija mjesta za prakticiranje dobrih navika tjelovježbe, a studija provedena u Americi pokazala je da fitness centri NISU MJESTA na kojima se širi COVID-19. U tri mjeseca imali su skoro 50 milijuna posjeta fitness centrima od čega je samo 0,0023%  testiranih bilo pozitivno na COVID-19. Usporedno s ostalim djelatnostima i  mjestima u državi to je bilo 500 puta manje! Studija je napravljena u 2873 US fitness i slična centra u kojima se prakticira zdrav način života! Dakle, ako mogu barem malo pozitivno utjecati na svoje sugrađane diljem lijepe naše, rekao bih: "Ne stavljajte fokus na negativnosti okruženja u kojem ste se našli, jer će vas negativnosti i pratiti! Stavite fokus na ono što možete napraviti za sebe da se osjećate bolje! Pokrenite se i vježbajte, Jačajte svoj imunitet i psihofizičko stanje! Jedan od najboljih načina za borbu protiv bolesti je upravo tjelovježba, a to je potvrdila i WHO (Svjetska Zdravstvena Organizacija). Odgovorno vježbajte s nama u najsigurnijim i najpovoljnijim fitnes centrima u Hrvatskoj. Vidimo se na treningu!" - rekao je Goran.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije