Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nekima ne smeta

Jesu li pljesnive namirnice opasne za zdravlje ili se mogu jesti?

Shutterstock
21.07.2019.
u 07:00

Plijesan je čest gost mnogih hladnjaka. Neke namirnice mogu se jesti bez obzira na plijesan, dok bi druge ipak trebalo izbjegavati

Plijesan se često pojavljuje na hrani kao što su sir i povrće, a nekada se pojavljuje i u džemu i sličnim namirnicama. Ipak, postavlja se pitanje je li takva hrana i dalje jestiva.

Neki ljudi nikada ne bi mogli jesti hranu za koju se "uhvatila" plijesan. Bez obzira na to što plijesan ne mora biti opasna i što se dio plijesni s hrane može maknuti. Evo što stručnjaci kažu o ovoj situaciji.

Britanska agencija imena The Food Standards Agency preporučuje da se takva hrana, na kojoj se počela pojavljivati plijesan, ne konzumira, posebice ako je dajete djeci, starijim osobama, trudnicama i osobama narušenog zdravlja i oslabljenog imuniteta.


 

Ipak, nije svaka plijesan ista i ako se s namirnice jednostavno može ukloniti pljesnivi dio ostatak se može konzumirati bez imalo straha. No kod namirnica kao što je džem ili sličnih mekanih namirnica teško je znati je li plijesan u potpunosti uklonjena pa ih je bolje i ne jesti. Neke vrste plijesni opasnije su od drugih. Radi se o plijesni crne, narančaste, žute ili zelene boje. Bijela plijesan ili ona svijetlo plave boje je manje opasna.
 

Pogledajte koliko muškaraca zna prepoznati ženske beauty proizvode:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije