Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trudnice, kronično bolesni i mala djeca

Je li sigurno jesti meko kuhana jaja s tekućim žumanjkom? Evo tko ih treba izbjegavati

Jaje
Thinkstock
16.09.2022.
u 10:30

Salmonelom može biti kontaminirana bilo koja namirnica životinjskog podrijetla; poput jaja, peradi, govedine i ribe, ističu Centri za prevenciju bolesti

I dok neki ne mogu pojesti jaje ako je imalo gnjecavo, drugima su najdraža meko kuhana jaja ili vrlo kratko pržena kajgana u koju rado umaču kruh; no koliko je sigurno jesti žumanjak koji je skoro potpuno tekući? Prema nutricionistima, rizici postoje.

Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete

Jaje
1/5

Kao što vjerojatno znate, jedan od najvećih rizika jedenja nedovoljno termički obrađenih jaja jest salmonela; bakterija koja može prouzročiti razne zdravstvene tegobe poput proljeva, groznice ili zimice, ali u nekim slučajevima i mnogo ozbiljnije simptome.

Salmonela je inače puno češća u sirovoj ili nedovoljno kuhanoj hrani, nego u termički dobro obrađenoj.

– Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da salmonelom može biti kontaminirana bilo koja namirnica životinjskog podrijetla; poput jaja, peradi, govedine i ribe – kaže dijetetičarka Amanda Holtzer. "Zato zaključuju da nijedan od tih proizvoda nije sigurno jesti sirov ili slabo obrađen."

Koliko dugo treba kuhati ili pržiti jaja?

– Jaja pržite najmanje dvije do tri minute – savjetuje Holtzer. – Kad protresete tavu, bjelanjci se ne smiju tresti ni ostati želatinasti, a žumanjak uopće ne bi trebao drhtati ili, ako ga volite slabije pečenog, treba se lagano tresti.

– Što se tiče kuhanja; ako želite da jaje bude tvrdo kuhano, treba ga, otad voda uzavrije, kuhati 10 do 12 minuta, ovisno o veličini, dok je za meko kuhano dovoljno 5-7 minuta.

– Osim dobre termičke obrade, rizik od zaraze može spriječiti i pravilno skladištenje jaja – ističe dijetetičarka.

Ako baš želite jesti tekući žumanjak, tvrdi, najbolje je kupiti pasterizirana jaja; jaja koja su prije pakiranja bila lagano zagrijana, na temperaturi koja je ubila sve opasne bakterije, a nije ih skuhala.

– Jaja s napuknutom ili slomljenom ljuskom treba odmah baciti – upozorava Holtzer.

Tko ne smije jesti tekući žumanjak?

Unatoč rizicima, većina zdravih ljudi ne treba previše brinuti oko jedenja tekućih žumanjaka.

– Iako su više izloženi riziku zaraze, tekući su žumanjci obično sigurni za jelo – istaknula je za Huff Post suosnivačica FWDfuela, dijetetičarka Kylene Bogden.

– Jedine osobe koje bi se trebale suzdržati od jedenja tekućih žumanjaka su trudnice, djeca mlađa od pet godina i osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom.

Kuharica tvrdi da pogrešno čistimo dasku za rezanje: Ima trik za uklanjanje nečistoća i bakterija!

Ključne riječi

Komentara 6

BO
Bojans
14:24 16.09.2022.

Laprdanja nutricionista koji su izmišljeni kao i influenceri. Doručak nije potreban ako se ne radi teške poslove. Zbog toga i imamo masu debelih.

DU
Deleted user
12:39 16.09.2022.

Svi koji se boje salmonele. Ako se manje boje, preporučujem 2 minute ključanja uz gledanje na svaku sekundu da zbilja bude 2 min. Sol, kruh, slaninu i luk i uživajte.

DN
davaj_nama
17:40 16.09.2022.

Samo da provjerim da nisam slučajno trudan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije