Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo istraživanje

Jesu li jaja loša za zdravlje ili je riječ o mitu? Najnovije istraživanje pokazalo iznenađujuće rezultate

Shutterstock
10.03.2020.
u 07:00

Zbog kolesterola koji sadrže jaja, jako dugo bila su predmet debate treba li ih jesti, smatrati zdravom namirnicom i koliko ih se smije jesti tjedno. Provedeno je novo istraživanje koje je dalo odgovor na sva ta pitanja.

Daily Mail prenosi istraživanje koje je proveo tim s Harvarda. Pratili su 215.618 zdravih muškaraca i žena koji su u prosjeku jeli jedno do pet jaja tjedno.

Nisu pronašli nikakvu poveznicu između konzumacije jaja i kardiovaskularnih bolesti koje mogu dovesti do srčanog udara. Rezultati su pokazali da ljudi koji su jeli jedno jaje dnevno imaju veći rizik od srčanih bolesti, ali ova namirnica nije kriva za to.

Autor istraživanja dr. Jean Philippe Drouin-Chartier kaže: "Glavna tema već godinama je poveznica između jedenja jaja i srčanih bolesti. Prijašnja istraživanja pokazala su da možda postoji poveznica, ali sada smo dokazali da je nema."

Kako pravilno prati ruke pogledajte u videu:

Promatralo se 83 349 medicinskih sestara u dobi od 30 do 55 godina, 90 124 u dobi od 25 do 44, i 42 055 muških zdravstvenih radnika u dobi od 40 do 75 godina. Na početku istraživanja nitko nije imao srčanih bolesti, dijabetes ili rak. Neki su kroz godine razvili neku od navedenih bolesti, ali razlog nije bila svakodnevna konzumacija jaja već pretjerivanje u konzumaciji crvenog mesa i povećani indeks tjelesne mase.

Jaja su jeftiniji izvor proteina, željeza i dobrih masti. Također sadrže antioksidanse koji smanjuju stres.

Komentara 5

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
07:51 10.03.2020.

Kvalitetna jaja dobra su za sex.

Avatar Gordan NJONJO
Gordan NJONJO
09:28 10.03.2020.

Bitno je ne citati opskurne internet brljotine ako zelis ostati zdrav! Pitaj stručnjake!

5S
505.scrtom
12:48 10.03.2020.

Citav svijet u panici zbog korone a vi o jajima,hahaaa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije