Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVIJA OPCIJA?

Jesu li električne cigarete stvarno manje štetne? Istraživanja otkrivaju iznenađujuće rezultate

Ilustracija
Foto: CARLO ALLEGRI/REUTERS/PIXSELL
06.09.2019.
u 06:58

Istraživači na američkom Baylor College of Medicine otkrili su kako pušenje električnih cigareta može začepiti arterije neovisno o tome sadrže li nikotin.

Posljednjeg desetljeća e-cigarete promoviraju se kao ''zdravija'' opcija, ali novija istraživanja govore kako to nije nužno istina, prenosi Mirror.

Stručni tim liječnika testne miševe podijelio je u četiri različite grupe koje su bile izložene različitom sastavu zraka. Prva grupa udisala je dim e-cigareta koje su sadržale nikotin, dok je druga grupa primala dim koji nije sadržavao nikotin. Treća skupina udisala je dim običnog duhana, a posljednja, četvrta, jedina je primala čisti zrak.

Na kraju razdoblja od četiri mjeseca, koliko je trajalo istraživanje, došlo je do neočekivanih rezultata. Pregledom životinjskih pluća došli su do otkrića kako su životinje koje su bile izlagane dimu e-cigareta imale izrazito oštećena pluća baš poput onih koje su udisale obični duhan. Činjenica da čak i oni miševi koji su udisali dim bez nikotina imaju iste posljedice iznenadila je znanstvenike.

Jedina razlika bila je u tome što njihova pluća nisu imala upale koje su se pojavile na plućima onih koje su udisale nikotin.  Količine masti nakupljene na plućima poremetile su ne samo plućnu strukturu već i funkciju.

U istraživanju su otišli i korak dalje i miševe izložili virusu influenze kojem se uspjela oduprijeti samo ona skupina koja je bila izložena čistom zraku, dok drugima pluća nisu bila u mogućnosti boriti se s infekcijom.

Osim prestanka pušenja, za zdravo tijelo potrebna je i tjelovježba:

Komentara 2

DU
Deleted user
09:46 06.09.2019.

Nitko pamentan ne očekuje da je parenje zdravo, ali u usporedbi s dimom cigarete je neusporedivo manje štetno. Ovakvi su članci direktno financirani od duhanskog lobija. Isto tako, od duhanskog su lobija financirani hvalospjevi onim cigareticama koje su umetnu u uređaj za izgaranje na niskim temperaturama.

OS
Ostaticovjek
09:27 06.09.2019.

Pusac sam 35 god;imam astmu,nakon sto sam poceo s e-cigaretom nakon 6 mj na kontroli ,prvi puta mi je nalaz bio u redu,cak dapace vidljivo poboljsanje,to je samo moje iskustvo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije