Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrlo zanimljivo

Jeste li znali da sol može pomoći u borbi protiv puževa i mrava, a služi i za čišćenje tvrdokornih mrlja?

Sol
Thinkstock
15.10.2019.
u 11:27

Sol se osim u kuhinji, može koristiti i u razne druge svrhe, a ovo su samo neke

Sol je namirnica koja hrani daje poseban okus, ali isto tako se može staviti u kavu kako bi se smanjila gorčina. S druge strane, sol se može koristiti i u nekim kućanskim poslovima, ali i za ublažavanje boli nakon uboda. Evo još nekih zanimljivih situacijama u kojima sol može poslužiti kao prva pomoć. 

Uklanjanje mrlja od vina s tepiha 

Foto: Shutterstock

Kada se vino prolije, treba reagirati što prije, kako se tekućina ne bi ubila u tkaninu, u ovom slučaju u tepih. Dok je mrlja još mokra, na nju se stavi bijelo vino kako bi se uklonila crvena boja mrlje, a potom se uz pomoć spužvice i hladne vode upije tekućina. Iduće se stavi sol, pričeka oko deset minuta i usiše nastali nered. 

Protiv gorčine u kavi 

Ako netko pije kavu bez šećera, sol će učiniti svoje kako kava ne bi bila gorka. Sol će neutralizirati okuse i smanjit će se okus gorčine u ustima. 

Mrlje od vode na drvenoj podlozi 

Foto: Shutterstock

Često se dogodi da na drvenom stoliću ostanu mrlje od čaše vode, a to se može riješiti vrlo jednostavno. Jedna čajna žlica soli pomiješa se s nekoliko kapljica vode kako bi se dobila smjesa koja nalikuje pasti. Smjesa se treba nježno utrljati spužvom na mrlju i ponoviti nekoliko puta, dok mrlja ne nestane. 

Lijek za grlobolju

Poznato je kako grgljanje slane vode pomaže kod grlobolje jer ubija bakterije i ublažava iritacije. 

Puževi ne vole sol 

Imate probleme s puževima? Sol je rješenje. Posipajte sol po vrtu i idućeg dana više neće biti dosadnih napasnika. Osim puževa, ni mravi ne vole sol. Stavite sol na mjesto gdje vidite mrave i oni više neće koristiti taj put. 

Mrlje od trave

Poznato je kako je neke mrlje teže ukloniti s odjeće, a ovdje uskače sol. Na mrlju od trave je potrebno staviti smjesu soka od iscijeđenog limuna i soli i sve jednostavno utrljati polovicom limuna. Mrlja će nestati. 

Ubodi insekata

Foto: Shutterstock

Sol će odlično djelovati za ublažavanje boli kod uboda pčele ili pak za smirivanje svrbeža kod uboda komaraca. Potrebno je pomiješati vodu sa soli i staviti na ubod. 

Dulji život četkice za zube 

Novu četkicu je potrebno staviti u malu posudu ili šalicu u kojoj se nalaze vruća voda i sol. Potom ih je potrebno ostaviti u otopini 10 do 15 minuta. Kasnije ih se jednostavno ispere hladnom vodom i to je to. 

Pogledajte koliko muškarci poznaju ženske beauty proizvode: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije