Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko bi rekao

Jeste li znali da previše tjelovježbe može bitno utjecati na zdravlje?

Getty Images
07.09.2019.
u 22:21

Vježbanje je važno za zdravlje, ali stručnjaci kažu kako pretjerivanje može imati suprotan učinak

Tjelovježba utječe na izgled tijela, a poznato je i kako može pomoći kod brojnih zdravstvenih tegoba. Ipak, novo istraživanje je utvrdilo kako previše vježbanja može biti jednako loše koliko i život bez aktivnosti, piše Her

Foto: Getty Images

Stručnjaci sa Sveučilišta Illinois u Chicagu radili su na istraživanju koje je trajalo 25 godina, a zaključili su kako previše vježbanja može izazvati aterosklerozu, odnosno proces u kojem dolazi do nakupljanja masnih tvari, kolesterola, kalcija i dijelova mrtvih stanica u unutarnji zid arterije, a može dovesti i do zgrušavanja krvi. Ateroskleroza je tihi ubojica, a prvi simptomi se pojavljuju tek u odmakloj fazi bolesti.

Ispitano je 3 175 žena i muškaraca, a većinom su muškaraci koji su pretjerivali u vježbanju imali aterosklerozu kada su ušli u srednje godine.

Treba uzeti u obzir kako nedostaje još dokaza za potvrđivanje ovih činjenica, kao i pokazati na koji način pretjerano vježbanje djeluje na žene. 

Pogedajte kako održavati težinu nakon 50. godine:

 

Ključne riječi

Komentara 2

VR
Vrac666
09:30 08.09.2019.

Čega je previše ni s kruhom nije dobro

MI
midea
06:49 08.09.2019.

da , znali smo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije