Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uklanja nečistoću

Jeste li znali da postoji ispravan način pranja jabuka? Evo kako to napraviti

shutterstock
16.11.2020.
u 06:45

Imajte na umu da čak i organske jabuke mogu koristiti organske pesticide, pa je bolje da svoje organske jabuke čistite baš kao i svoje konvencionalno uzgojene proizvode.

Bez obzira jeste li ih sami ubrali u lokalnom voćnjaku ili ste ih kupili u dućanu, sve vrste jabuka vrhunska su jesenska poslastica. Čak i ako vaše jabuke izgledaju besprijekorno i sjajno, na koži može vrebati prljavština, bakterije ili pesticidi, ali svega se možete riješiti pravilnim pranjem, prenosi Real Simple.

Ne koristite sapun ili antiseptike
Američka agencija za hranu i lijekove upozorava na upotrebu sapuna na namirnicama. Čak i nakon dobrog ispiranja, dio ostataka sapuna apsorbirat će u vaše jabuke, a većina sadrži kemikalije koje nije sigurno jesti.

Namočite jabuke u otopini sode bikarbone
Studija iz 2017. godine objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da najbolja metoda za pranje jabuka zahtijeva natapanje jabuka 15 minuta u otopini od jedne žličice sode bikarbone i dvije šalice vode, nakon čega slijedi temeljito ispiranje vodom.

Znate li zašto je dobro jesti jednu jabuku svaki dan?

1/12

Pokušajte očistiti jabuke octom
Pomiješajte trećinu šalice octa sa šalicom vode i otopinu raspršite ili obrišite po jabukama. Nakon toga temeljito isperite jabuke kako biste bili sigurni da ćete isprati okus octa. Istraživači su otkrili da je ovom metodom iz jabuka uklonjeno 98 posto bakterija.

Pokušajte s četkom
Četkica za povrće i voda iz slavine mogu pomoći ukloniti puno bakterija i prljavštine s jabuke, a četka je učinkovitija od same vode.

Ogulite jabuke
Većina pesticida i drugih onečišćenja ostaje na kori, pa će jednostavno uklanjanje kore jabuke ukloniti većinu problema. Imajte na umu da ćete i dalje morati temeljito isprati jabuke prije nego što ih ogulite, jer bi alat za guljenje mogao kontaminirati meso jabuke nečistoćom s kore.

Pronalaženje najučinkovitijih načina pranja jabuka važno je da se osigurate da su jabuke sigurne za jelo. Imajte na umu da čak i organske jabuke mogu koristiti organske pesticide, pa je bolje da i njih čistite jednako kao i druge.

Bivša balerina s Alzheimerovom bolesti i dalje se sjeća kako je plesala na Labuđe jezero:

Ključne riječi

Komentara 2

MI
Mislav
09:03 16.11.2020.

A jeste li vi znali da postoji ispravan i neispravan način pranja SVEGA, a ne samo jabuka?

DU
Deleted user
07:16 16.11.2020.

Soda bikarbona i ocat pomažu kod hemoroida.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije