Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBLAŽITE SIMPTOME

Jeste li znali da kava utječe na vaše menstrualne grčeve? Pet stvari koje ih pogoršavaju

17.10.2019.
u 20:16

Za menstrualne se grčeve misli da su neizbježni, no istina je da oni imaju mnogo veze s vašom prehranom i načinom života.

Iz Fab Fit Fun magazina poručuju da se trebate zapitati radite li dolje navedene stvari te savjetuju da ih prestanete raditi. Prenosimo popis stvari koje ne biste trebali raditi i popis namirnica koje ne biste trebali konzumirati. Ako je riječ o bolovima koji su neizdrživi svakako preporučamo da posjetite nadležnog liječnika. 

Konzumiranje alkohola

Iako možda mislite da će vam čaša vina pomoći oko bolova u trbuhu, odnosno menstrualnih grčeva, alkohol nije tvoj prijatelj tih dana u mjesecu. Zbog alkohola zadržavate vodu u organizmu što dovodi do nadutosti i upale. Također, alkohol može smanjiti razinu magnezija i vode u vašem organizmu, a oboje je bitno za smirivanje grčeva. 

Konzumiranje previše soli

Kako tvrde liječnici, sol je prema djelovanju slična alkoholu jer također može potaknuti nadutost i posljedično vodi do upale i bolova. 

Konzumiranje kave

Budući da kofein sužuje krvne žile, to povećava napetost tijela što zatim povećava bol tijekom menstruacije. Ako ste ljubitelj kave, razmislite o tome da ju za vrijeme menstruacije prekinete konzumirati. 

Sjedenje cijeli dan 

Lagano vježbanje poput joge i pilatesa su posebno korisni kod ublažavanja menstrualnih grčenja. Nikako ne biste trebali cijeli dan provesti sjedeći ili u krevetu jer je vježbanje korisno za menstrualne bolove. 

Skriveno medicinsko stanje 

Ako su vaši menstrualni bolovi neizdrživi bilo bi dobro da posjetite doktora jer možda imate neko medicinsko stanje kojega niste svjesni. Nekoliko bolesti koje izazivaju jake menstrualne grčeve su endometrioza, fibromi i ciste na jajnicima. A također može se raditi o nekim zdravstvenim problemima koji nisu ginekološki poput celijakije, Chronove bolesti ili iritabilni sindrom crijeva. 

Bolove menstrualnih grčeva možete tretirati ibuprofenom ili nekim drugim lijekom protiv bolova ili bol možete kontrolirati kontracepcijskim pilulama. 

U videu pogledajte koliko kave piju Hrvati i razmislite o prestanku tokom menstruacije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije