Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL

Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

Foto: PR
24.07.2019.
u 17:06

Daska za pečenje/dimljenje mesu s roštilja daje sasvim novu aromu, a za još jači dojam možete upotrebljavaju se vino, viski ili pivo.

Tehnike za postizanje savršeno pečenog roštilja ima mnogo, a jedna od popularnijih je pečenje mesa na posebnoj dasci, koja će mesu dati jednu novu, posebnu aromu.

Znatiželjni? Pečenje na dasci za pečenje oplemenit će meso, ribu ili povrće pripremljeno na roštilju. Daska za pečenje/dimljenje iz SPAR Barbecue programa izrađene su od neobrađene cedrovine, vrste drva koja se pokazala idealnom za ovu metodu pečenja. Njezino korištenje i priprema za roštilj su vrlo jednostavni, meso ili riba pripremljeni na ovaj način bit će izvrsnog okusa, a sama daska može se koristiti više puta. Prikladna je za korištenje na svim vrstama roštilja, tako da je možete koristiti bez obzira na to imate li roštilj na drvo ili ugljen, električni ili pak plinski roštilj. Dasku za pečenje potrebno je prije stavljanja na roštilj na barem dva sata namočiti u vodu. Ovisno o vrsti namirnice koje pripremate, umjesto u vodu dasku možete potopiti u vino, pivo ili u vodu dodati viski.

Tako će primjerice fini komadi svinjetine, poput lungića, krmenadla ili vratine poprimiti novu, puniju i ukusniju aromu ako ste dasku potopili u pivo, steaku će savršeno odgovarati pečenje na dasci koja je uronjena u vodu u koju ste dodali viski, a umjesto piva i viskija možete koristiti i bijelo ili crno vino.

Jednako tako, ovisno o vrsti koju odaberete, mesu dati specifičnu notu. Za pečenje ribe i piletine preporučuje se bijelo vino ili rosé, ali u svakom slučaju, prema preporukama američkih majstora roštilja, s Chardonnayem ne možete pogriješiti. Ova sorta vina ima blago kiselkastu, voćnu aromu koja će ovim namirnicama dati poseban nezaboravan okus. Okus svinjetine odlično će upotpuniti pinot ili rizling, dok će se junetina ili teletina fantastično sljubiti s crnim vinima koji imaju jače izraženu voćnu aromu poput plavca, babića ili terana.

Naravno, kao i kod marinade, i priprema daske za pečenje ostavlja vam mnogo prostora za igranje i eksperimentiranje. Kada je sve spremno, daska se stavlja na grill rešetku, a namirnice koje ste prethodno marinirali stavljaju se tek kad se daska počne dimiti. Meso se peče na umjerenoj vatri kako bi imalo dovoljno vremena da povuče sve arome iz drveta.

I ne zaboravite, nakon što je meso gotovo, potrebno ga je malo ostaviti da miruje. I slavni chef Anthony Bourdain govorio je kako se nakon pečenja komad mesa treba pustiti da odmori barem pet minuta prije rezanja. Tijekom tog vremena u mesu će se rasporediti sokovi koji će iscuriti ako meso prerano izrežemo.

Nakon korištenja, dasku treba očistiti čvrstom četkom pod vrućom vodom i pritom se ne smije koristiti deterdžent za pranje posuđa jer postoji mogućnost da se uvuče u drvo i prilikom sljedećeg korištenja promijeni okus hrane.

Sadržaj omogućio SPAR

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije