Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slatke 'muke'

Jeste li zaljubljeni? Ako je odgovor potvrdan, evo što će vam se 'dogoditi'

Par
Foto: Thinkstock
11.06.2014.
u 08:12

Mozak oslobađa oksitocin hormon koji se proizvodi u hipotalamusu, često nazivan hormon ljubavi, a to može utjecati na pamćenje.

Biti zaljubljen jedan je od najljepših osjećaja na svijetu.

I to itekako utječe na naš organizam. Nisu samo "leptirići" prisutni u trbuhu.

1. Kada smo zaljubljeni u našem mozgu se aktivira 12 područja i u petini sekunde "znamo" da smo zaljubljeni, objavljeno je u časopisu Journal of Sexual Medicine.

2. Zaljubljenost utječe i na srce i tlak. Usporava se srčani ritam i tlak se snižava.

3. Kada smo u "pink raspoloženju", to utječe i na naš san. Doslovno ne možete prestati razmišljati o osobi koja vas je "zaludila"? To će vam, prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Adolescent Health, uzeti barem sat vremena kvalitetnog noćnog sna.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

4. Zaljubljenost će ublažiti bol jer se aktiviraju neuronski receptori u mozgu koji umiruju i ublažavaju osjećaj boli, objavljeno je u istraživanju provedenom na Sveučilištu Stanford School of Medicine.

5. Ono što je svakako "loše" za vrijeme zaljubljenosti je činjenica da postajemo zaboravljivi. Mozak oslobađa oksitocin, hormon koji se proizvodi u hipotalamusu, često nazivan hormon ljubavi, a to može utjecati na pamćenje. To je zasigurno razlog zašto se osjećamo rastreseno kada smo zaljubljeni.

6. Baš je teško suzdržati se i postajemo ljubomorni, čak i ako inače nismo ljubomorni tipovi. Nedavno istraživanje provedeno na Florida State Universityju otkrilo je da zaljubljenost uzrokuje da se ponašamo previše zaštitnički prema svom partneru.

7. Osjetili ste da vam je hrana u zadnje vrijeme malo slađa nego inače? Studenti koji su sudjelovali u jednom istraživanju pisali su o ljubavi, a nakon toga su kušali razna jela i pića. Izjasnili su se da im je sve što su kušali imalo slatkast okus, bez obzira na to o kojoj hrani ili piću se radilo, objavljeno je u American Psychological Association.

8. Kosti nam postaju čvršće. Znanstvenici su utvrdili poveznicu između sretnog braka i zdravlja kostiju.

>>Ovo su signali koje muškarci ne razumiju kod žena

>>Našli ste ljubav svog života? To nije dovoljno, za dugu i sretnu vezu morate raditi ovo

Komentara 1

ZA
zagabria1
10:45 11.06.2014.

sudeći prema opisu poprilično loš osjećaj. Hvala bolje je bez

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije