Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
događa se

Jeste li među onima kojima je napisan pogrešan recept?

lijekovi
VL FOTO
03.05.2012.
u 12:16

Najveći broj pogrešaka liječnici opće medicine naprave ne informirajući pacijenta o doziranju lijeka

Jedan od dvadeset recepata za lijekove koje vam prepiše vaš obiteljski liječnik je pogrešan, zaključila je britanska studija General Medical Councila (GMC). Većina je tih pogrešaka neznatna ili se može ispraviti, ali u jednom od 550 slučajeva riječ je o ozbiljnijoj pogrešci koja čak može ugroziti ljudski život, prenosi Huffingtonpost.

Najveći broj pogrešaka liječnici opće medicine naprave ne informirajući pacijenta o doziranju lijeka, a slijedi propisivanje pogrešne doze te propisivanje lijekova bez obavljanja krvnih pretraga.

U studiji provedenoj na 1777 pacijenata jedan od osam pacijenata dobio je recept s pogreškom, a to se povećalo na 4 od 10 bolesnika koji su stariji od 75 godina. Istraživači su zaključili da uzroci uključuju propuste u obrazovanju liječnika opće prakse u pogledu sigurnog propisivanja, kratke vremenske rokove i nepostojanje učinkovitog sustava analize krvi. Čimbenici koji povećavaju rizik od propisivanja pogrešnih lijekova jesu broj lijekova koje pacijenti već uzimaju (16 posto povećan rizik od pogreške za svaki dodatni lijek) te dob bolesnika (djeca i stariji od 75 godina vjerojatnije će dobiti pogrešan lijek nego ljudi od 15 do 64 godine). 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije