Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olakšajte si

Jedva čekate kraj radnog dana i stalno ste umorni? Pomoći će vam ovih par trikova

Shutterstock
05.11.2020.
u 13:30

Nekoliko je načina kojima se može pobijediti osjećaj kroničnog umora, koji je često i veći ako radite od kuće i balansirate između privatnog vremena i vremena za posao

Ako svaki dan jedva dočekate kraj radnog dana, istraživanje Instituta Virgin Pulse potvrđuje kako niste sami - više od 76 posto zaposlenih većinu dana u tjednu osjeća kroničan umor. Riječ je o istraživanju koje je napravljeno prije pojave koronavirusa, a psiholozi vjeruju da je umor još češća pojava od kad mnogi rade od kuće i 'žongliraju' sa poslom i zahtjevima obitelji i online škole.

Poduzetnica Elizabeth Hartke koja se bavi planiranjem i osmišljavanjem strategija u poslovanju za portal Fast Company kaže da postoji više načina da se pobijedi taj osjećaj kroničnog umora i u ovim izazovnim vremenima, a ona sama svojim klijentima preporučuje neke od njih. Evo koje:

Odredite točno kad vam počinje radni dan

Prema studiji IDC Research iz 2013. godine, čak osamdeset posto korisnika pametnih telefona čim se probude provjere poruke, pozive i obavijesti na svom smartphoneu.

Foto: Shutterstock

- Provjeravajući odmah e-mail ili društvene mreže odričete se svakog utjecaja na vlastito raspoloženje i na nivo energije, i to čim otvorite oči -  kaže Hartke.

Umjesto da s mobitelom dodatno stanjujete liniju između privatnog vremena i posla, odredite kad počinjete s radom a do tad nemojte ni pogledati u mobitel, savjetuje Hartke i kaže kako je 'ključno poštivati granice koje su u ovo vrijeme ionako pretanke'. 

Počnite se nagrađivati

Odavno je dokazano da neurotransmiteri poput dopamina igraju važnu ulogu u povećanju motivacije, popravljanju raspoloženja i energije te izoštravanju fokusa. Zato Hartke savjetuje da nakon svake odrađene stavke sa svog popisa zadataka, sebe nagradimo s nekom sitnicom.

- Uz nešto čemu se možete radovati biti ćete učinkovitiji u poslu, imati ćete više energije i biti manje umorni - objasnila je. A nagrada, kaže ona, može biti npr. petominutna šetnja, ukusan smoothie kojem se radujemo ili poziv prijatelju.

Velika prognoza: Evo kakvo nas vrijeme očekuje ovaj mjesec, brojni će se iznenaditi

1/4

Odmorite oči

Prije su sastanci razbijali monotoniju buljenja u ekran, ali što sad kad sve naše aktivnosti virtualne?

- Ako se nikako ne možete maknuti od ekrana, nabavite naočale za blokiranje plavog svjetla ekrana; tako ćete smanjiti naprezanje očiju i lakše zaspati navečer - kaže Hartke i napominje kako mnoga računala već u postavkama imaju mogućnost postavljanja 'noćnog rada,' što također pomaže.

Foto: screenshot/facebook

20 minuta dnevno odvojite za vježbanje ili pravilno disanje

Dvadeset minuta svog radnog dana odvojite za 'punjenje baterija'. Isprobajte 20-minutni HIIT trening, istezanje ili meditaciju, a možete probati i jednostavno duboko i pravilno disanje.

- Disanje će nas izbaciti iz rutine i prirodno nam povećati budnost i podiči raspoloženje - kaže Hartke. Inače, pravilnim se disanjem uravnotežuje razina kisika i ugljičnog dioksida u krvi, pa mozak i tijelo imaju više kisika.

Odmaknite se od svega

Mnogi će savjesni radnici pokušati svaki trenutak dana radom, ali to može drastično smanjiti produktivnost i razinu energije, te usporiti rad mozga.

Foto: pixabay

- Na kratko se odmaknite od ekrana dopustite umu da se odmori ili da razmisli. iznenaditi ćete se kad shvatite koliko je to dobar osjećaj i kakve vam sve ideje tad mogu pasti na pamet - poručila je poduzetnica.

Prava atrakcija na cesti do Zagreba! Cijelo dvorište puno im je bundeva!

Prava atrakcija na cesti do Zagreba! Cijelo dvorište puno im je bundeva 😊

Objavljuje Večernji list u Subota, 24. listopada 2020.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije