Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVLJE

Jednostavnim testom s užetom možete izmjeriti jeste li pretili

Foto: Screenshot/YouTube
1/3
08.05.2019.
u 10:36

Liječnici upozoravaju i da računanje indeksa težine nije najbolji pokazatelj, jer netko tko ima veliku mišićnu masu imat će BMI kao i pretile osobe

Test s užetom predstavio je dr. Eric Braverman, a sastoji se od toga da uhvatimo jedan pa drugi kraj užeta i rastegnemo ga do kraja. Kada ga prepolovimo, duljina mora biti dovoljno velika da obuhvati struk. Brojne studije pokazale su da je veličina struka bolji pokazatelj budućih zdravstvenih rizika nego BMI (indeks tjelesne težine), osobito kod žena, piše Dailymail.

Sanne Peters, istraživač na George Institutu za globalno zdravlje na Sveučilištu u Oxfordu, koji je proveo jednu takvu studiju, objašnjava: – BMI je mjera opće pretilosti, ali ne pokazuje jasno masnoću oko struka.

– U usporedbi s masti oko bokova, masnoća oko struka metabolički je aktivnija, a usko je povezana i s inzulinskom rezistencijom, kao i rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa – dodaje Peters.

Taloženje masnoće uglavnom je rezultat prevelikog unosa šećera, gaziranih pića i alkohola, neaktivnosti, stresa, posljedica genetike, kao i lošeg sna.

– Svaki način mršavljenja može pomoći u borbi sa salom, no najučinkovitije je intenzivno vježbanje. Umjesto BMI-a, pouzdanije je mjerenje DEXA scanom, uređajem koji skenira gustoću kostiju, a radi na principu rengenskih zraka – kazao je Michael Mosley, autor knjige ''Fast 800''.

Liječnici upozoravaju i kako računanje indeksa težine nije najmjerodavniji pokazatelj jer netko tko ima veliku mišićnu masu imat će BMI kao i pretile osobe. Istodobno, oni koji imaju idealan indeks težine vrlo će vjerojatno imati višak masnoće u svom tijelu.

Time Eric Braverman zaključuje kako indeks tjelesne težine uopće nije relevantan, a oni koji su prema njemu "u najpovoljnijoj poziciji" zapravo su u najvećem riziku upravo zbog toga što ga najčešće nisu ni svjesni.

Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Komentara 1

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
10:57 08.05.2019.

Kg više od 80, struk manje od 90 cm !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije