Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne možete pogriješiti

Jednostavni vodič za savršeno uparivanje vina i blagdanskog ručka

Koje vino izabrati?
Foto: Promo
1/4
22.12.2018.
u 08:00

Odaberite vino kao profesionalac i očarajte svoje goste božanskim kapljicama

Malo je dana u godini koje tako željno iščekujemo kao Božić i Novu godinu. Obitelj, prijatelji, dobra atmosfera, sve to čini blagdanska druženja nezaboravnim. Stoga nije ni čudo da posvećujemo toliko pozornosti blagdanskim jelima. Unaprijed smišljate što će biti na stolu, trudite se pripremiti nešto posebno, nešto što će zadiviti vaše goste. Ali jeste li u svemu tome ostavili mjesta za vino? Pri tome ne mislimo da ste samo u zadnji čas kupili jedno crno i jedno bijelo na sniženju, nego jeste li se interesirali koje bi vino savršeno odgovaralo uz vaš savršeni ručak?

Blagdanski ručak ili večera predstavljaju idealno vrijeme za kušanje novih vina sa starim provjerenim receptima. Bilo da je riječ o bunceku, purici, patki, bakalaru ili finim svinjskim rebarcima, svako jelo ima komplementarno vino koje će popraviti okus i atmosferu božićnog okupljanja.

Kada se gosti i obitelj okupe, dobra je ideja započeti s lakšim vinom, ne želite goste odmah zagrijati s ABV 15%  toplotnim bombama, želite da uživaju u onom što će slijediti. Ali koje vino izabrati?

Foto: Promo
Purica, janjetina, teletina, riba
Purica je prilično jednostavna što se tiče usklađivanja, ali glavni čimbenik ipak će biti način na koju je začinite. Ako je riječ o tradicionalnoj purici, preporučujemo bijelo vino koje će istaknuti sve okuse priloga i sokova koje će purica pustiti. Ne trebate se ograničiti samo na puretinu, slobodno ga servirajte uz pečenu janjetinu, teletinu ili piletinu. Preporučujemo Chardonnay Ėclat – vrhunsko vino snažnog i harmoničnog retrookusa, čije se nježne arome dima i vanilije savršeno uklapaju uz blagdanski stol. Ovo svjetski priznato vino osvojilo je broncu na svjetskoj vinskoj dodjeli nagrada Decanter 2017. godine te svojom kvalitetom i okusom konkurira najboljim svjetskim vinima. Chardonnay Ėclat općenito je vino s kojim ne možete pogriješiti uz puretinu, piletinu ili plodove mora. Također ga slobodno servirajte uz jača, kremasta jela poput paste carbonara ili nečega sa sirom i špekom.

Foto: Promo
Svinjetina, divljač i tamna mesa
Pokušajte pročitati ovo, a da vam malo ne procure sline: hrskavi buncek sa zeljem i restanim krumpirom, dimljeni buncek s krumpirom u rolu, pečeni sočni buncek... Mogli bismo navoditi dalje, ali vjerujemo da je i ovo dovoljno. Uza sve vrste šunke općenito dobro ide vino s dozom slatkoga u sebi. Lagano slatkasto vino smanjit će osjećaj težine prouzročene malo jačom hranom, a možete servirati i crno i bijelo, ovisno o preferencijama gostiju. Uz svinjetinu ipak tradicionalno serviramo crno vino, bilo da se radi o vinu punog, jakog okusa ili o laganijem, stopit će se u ustima savršeno uz odrezak ili rebra koja su neizostavni dio blagdanskog stola. Iznenadite nepce vaših gostiju i servirajte Plavac mali Ėclat, vino snažnog, bogatog te iznimno elegantnog okusa, koje ostavlja moćan dojam i svakim gutljajem mami na još. Plavac mali Ėclat vas može spasiti i za romantičnu večeru u dvoje. Ispecite dobro odležani biftek, zapalite svijeće i oduševite bolju polovicu za rođendan ili posebnu prigodu. Ova autohtona domaća sorta vinove loze iz koje se radi ovo vrhunsko vino, oduševit će vas svojom bojom, okusom i mirisom. Predlažemo da ovo vino dekantirate barem sat vremena prije uživanja. Senzacije će biti neopisivo dobre i dugo pamtljive.

Foto: Promo
Desert
I šećer na kraju, doslovno. Uz desert možete služiti i crno i bijelo vino, ovisno i vrsti kolača koju pripremate. Međutim, ako ste neodlučni, igrajte na sigurno i poslužite Muškat žuti Éclat. Neovisno radili tradicionalne kolače ili eksperimentirali, Muškat žuti Éclat sorta je zlatno-žute boje s naglašenom muškatnom aromom, a slatkoća i lijepo izbalansirana svježina ovo vino čini savršenim odabirom uz sve voćne kolače i slastice. Tko zna, možda vaši gosti preskoče desert i odaberu isključivo vino, samo pripazite da ga imate dovoljno za sve.

Nedostaje li vam ideja za darove, slobodno poklonite bilo koji od ova tri Eclata. Bilo da je riječ o starom vinoljupcu ili entuzijastu koji tek počinje cijeniti iznenađenje prvog gutljaja iz kristalne čaše, darujte im taj svečani trenutak otkrivanja novih okusa i pokažite im koliko vam je stalo do njih vrhunskim vinom.

Ovaj sadržaj omogućio je Vinolog.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije