Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBACITE KEMIKALIJE

Jednostavni načini kojima ćete komarce držati izvan svoga doma

komarac
Robert Anić/Pixsell
13.08.2017.
u 11:45

Svakako ne zaboravite zatvarati sve poklopce posudica koje držite u kuhinji, posebice se to odnosi na šećer i brašno.

Iako su kukci korisni za okoliš na mnogo načina, ljudi ih baš i ne žele u svojim kućama. Prva reakcija najčešće je posezanje za nekim predmetom kojim ćete ih zgnječiti, a mnogi posežu i za sprejom koji ih također ubija.

Upravo većina tih sprejeva sadrži tvari koje su štetne za ljude i kućne ljubimce, ali postoje i bolji načini da kukce držite izvan kuće. Jedan od načina da to postignete jest da počnete uzgajati biljke. Postoji mnoštvo biljaka koje su prirodni repelenti kukaca, a neke se mogu jako jednostavno uzgojiti. Većina zahtjeva malo održavanja, a mnogima i ne smeta ako se nalaze u sjenovitim dijelovima kuće. Za odbijanje kukaca možete koristiti i stvari koje držite u kuhinji.

Tako mrave, koji rado dolaze na slatko, možete otjerati prskanjem soka od limuna ili octa na putu kojim ulaze u kuću. Menta i obični vratić biljke su koje također učinkovite kada je riječ o ''tjeranju'' mrava. Poželjno je da se njihovo lišće smrvi i pospe po problematičnim dijelovima, a preporučljivo je i držati ih na prozoru, što će pridonijeti i ljepšem izgledu kuće ili stana.

Limunska trava, limunov miris Pelargonium i matičnjak odbijaju dosadne komarce. Komarce možete odbiti i mačjom metvicom. Ona je također dobra i za tjeranje svima gadljivih žohara.

Metvica tjera gotovo sve insekte, a to uključuje i muhe. Muhama smeta i bilje koje smo već spomenuli, a uz metvicu možemo dodati bosiljak, ružmarin pa i karanfile.

Moljce iz ormara možete otjerati tako da napravite male vrećice u kojima ćete staviti lavandu, mentu, ružmarin, češnjak i cimet. Odaberite svoju najdražu aromu kako bi ih držali podalje od odjeće.

Svakako ne zaboravite zatvarati sve poklopce posudica koje držite u kuhinji, posebice se to odnosi na šećer i brašno. Također očistite i sve mrvice koje ostavljate nakon jela, a posuđe nikako ne ostavljajte u sudoperu. Odvodne cijevi u kuhinji i kupaonici držite čistima. 

 

Komentara 8

OB
ObrenM
16:51 02.07.2017.

Ovdje ima o svemu osim o komarcima.

NJ
Nadimak je već zauzet
23:05 13.08.2017.

da limunska trava, mačja trava.. pih zna se koja trava samo dolazi u obzir

RO
robertbruckner
09:43 02.07.2017.

je taj da uopce ne zivite tamo gdje ima komaraca ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije