Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I gdje ih je najbolje čuvati

Jednostavne metode koje će vam će vam reći jesu li jaja još svježa ili ih treba baciti

Davor Puklavec/PIXSELL
03.03.2021.
u 09:29

Staro jaje pluta zbog ljuske koja je porozna - naime kako jaja stare u njih ulazi zrak, a što su starija, to se više zraka uvuče ispod ljuske i između ljuske i membrane napravi 'zračni mjehur'.

Ponekad je rok trajanja proizvoda naprosto otisnut presitnim slovima i ne vidimo ga dobro ili smo jaja već pospremili hladnjak a ambalažu bacili - u tim slučajevima ili kad pak kupimo domaća jaja koja na ambalaži ni nemaju rok, svježinu jaja možemo provjeriti na par načina: 

Test u vodi

Dublju zdjelu ili čašu napunite hladnom vodom i u nju stavite jaje. Ako je jaje potonulo na dno ili se okrenulo na stranu i tako ostalo stajati, znači da je još skroz svježe. Ako jaje pak malo potone, ali je još pri vrhu posude i nije cijelo uronjeno u vodu, vjerojatno je još tjedan do dva dobro za jelo.

Dodijeljeni Zlatni globusi: Trijumfirala serija koja otkriva nepoznate detalje o kraljevskoj obitelji

1/6

Ako jaje pluta na površini vode, staro je i treba ga odmah baciti.

Test sa soli

Sličan je kao i test sa samom vodom - u šalicu hladne vode dodajte žlicu soli i ubacite jaje: ako potone; dobro je, ako pluta; prestaro je.

Foto: Shuttershock

Razlog što staro jaja pluta je u njegovoj ljusci koja je porozna. Naime kako stare, u jaja ulazi zrak, a što su starija, to se više zraka uvuče ispod ljuske i između ljuske i membrane napravi 'zračni mjehur'.

Izgled bjelanjka

Ako jaje ne planirate kuhati već ga trebate razbiti prije pripreme, razbijte ga na ravni bijeli tanjur i pogledajte konzistenciju i izgled bjelanjka - trebao bi biti gust i pomalo ljepljiv, te blago neproziran. Ako primijetite da je vodenast, previše tekući i proziran, jaje više nije svježe. Isto tako, žumanjak takvog jaja obično bude malo spljošten, umjesto okrugao.

Miris

Miris pokvarenog jajeta opisuje se kao miris sumpora, a često je toliko jak da ga se može osjetiti i kroz ljusku jajeta. Ako ne osjećate miris a ipak mislite da jaje možda nije svježe, razbijte ga na tanjur i pomirišite - miris sumpora znači da ga treba odmah baciti, a pokvareno jaje može na sebi imati čak i tragove plijesni.

Foto: screenshot/facebook

Jaja koja nisu 'prošla' bilo koji od ovih testova definitivno nisu dobra za jelo, a starija jaja koja su još upotrebljiva najbolje je skuhati -  zbog zračnog će ih mjehura biti lakše oguliti.

Kako čuvati jaja

Jaja treba čuvati u hladnjaku, i to u kartonu u kojem ste ih kupili. Naime, bez obzira na lijep dizajn, keramičke i plastične posude za čuvanje jaja poput onih u vratima hladnjaka nisu dobro rješenje jer ih neće zaštitili od bakterija i pucanja.

Ostavite ih radije u kartonu i stavite na policu, a ne u vrata hladnjaka jer se temperatura u vratima često mijenja i opada sa svakim otvaranjem, što će uzrokovati porast bakterija.

Prije nego što  karton spremite u hladnjak, odvojite trenutak da svako jaje okrenete tako da mu suženi kraj bude dolje, a širi kraj stoji prema gore - kako je žumanjak skloniji kvarenju od bjelanjka u ovom će se položaju zračni mjehur zadržavati na vrhu, pa će i štetne bakterije teže pronaći put do žumanjka, piše Real Simple.

Znate li koliko često morate čistiti mobitel?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije