Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiluju beta-karotenom

Jedite ih prije sunčanja: Ove male energetske bombe pravi su melem za organizam, a tajni sastojak je – smokva!

Vedran Bošković
07.08.2022.
u 07:00

Energetske kuglice od smokava u potpunosti opravdavaju svoj naziv jer unatoč tome što sadrže i do 80 posto vode, smokve su istovremeno voće s najvišom razinom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a potiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Nije naodmet znati da obiluju beta-karotenom pa ih se preporučuje jesti nekoliko dana prije odlaska na sunčanje.

Ovaj ćete recept poželjeti sačuvati, a možete u njima uživati tijekom cijele godine – samo svježe smokve zamijenite kvalitetnim sušenim.

Foto: Vedran Bošković

Energetske kuglice by Vedran Bošković

Sastojci:

200 g svježih smokava

200 g datulja (mekanih)

1 žlica ribane kore naranče

1 žlica soka naranče

1/2 žličice cimeta

1/2 žličice ekstrakta vanilije

100 g badema

4 žlice zobenih mekinja

Posip:

2 žlice bademova brašna

2 žlice smeđeg šećera

1/2 žličice cimeta

Foto: Vedran Bošković

Priprema:

Smokvama uklonite stabljiku i prepolovite ih. Datuljama uklonite koštice. Sve sastojke stavite u multipraktik i sjedinite u jednoličnu masu. Po potrebi dodajte još mekinja ako je smjesa ostala previše vlažna jer zrelost smokava može utjecati na konzistenciju. Smjesu stavite tridesetak minuta u zamrzivač, a u međuvremenu pripremite posip. Navedene sastojke pomiješajte na tanjuriću i u njih uvaljajte jednu po jednu kuglicu koje ste prethodno formirali između dlanova. Količina smjese po kuglici neka bude 1 čajna žličica otprilike. Dodatna opcija za posip je da kuglice uvaljate u kakao prah. Prije posluživanja neka kuglice budu još pola sata do sat vremena u hladnjaku.

Foto: Vedran Bošković

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije