Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Martinska Ves

Znate li gdje se nalazi jedini viseći most u Hrvatskoj na kojem je moguć cestovni promet?

Nikola Ćutuk/Pixsell
26.10.2020.
u 14:35

Također je to jedini most preko Save između Zagreba i Siska.

Istražiti Posavinu - koja se od Zagreba prati uz Savu do Martinske Vesi i Siska  - može se s obje strane rijeke, a najbolje je to učiniti s biciklom. Ruta s desne strane ide preko Ščitarjeva i/ili Kosnice, a s lijeve strane od Ivanje Reke i Rugvice prema jugu. Prolazi se tako kroz mnoštvo malih sela i naselja uz  Savu, sa svom svojom ljepotom graditeljske baštine i tradicije. Za nekoliko sati lagane vožnje stiže se na područje martinske Posavine, gdje je zasigurno jedan od najljepših prizora prekrasan viseći most preko Save koji spaja Desnu i Lijevu Martinsku Ves. Trenutačno je to jedini viseći most u Hrvatskoj po kojem može teći cestovni promet i jedan od tek tri viseća mosta u Hrvatskoj. Također je to jedini most preko Save između Zagreba i Siska. 

Općina Martinska Ves smještena je uz i rijeku Savu, a omeđuju je Lonja na istoku i Odra na zapadu. Martinska Ves ubraja se medu najstarija mjesta sisačke Gornje Posavine.

Foto: Nikola Ćutuk/Pixsell

Najpoznatiji Hrvati iz ovih krajeva zasigurno su braća Antun i Stjepan Radić, rođeni različitih godina, ali istog dana – 11. lipnja, u Desnom Trebarjevu. Zbog njihove važnosti 11. lipnja se obilježava i Dan Sisačko-moslavačke županije. Spomen na njihovo djelo i rad čuva se u stalnom postavu i izdavačkoj djelatnosti nedavno osnovanog Kulturnog centra braće Radić. Centar je smješten u njihovu rodnom selu, Desnom Trebarjevu na broju 78, te se ondje organiziraju izložbe, predavanja, stručni skupovi i promocije.

U Martinskoj Vesi prolaznici se mogu ugodno provesti i na Obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Dadović, u obnovljenoj Posavskoj hiži. U izvornom ambijentu kuća je uređena prema tradicijskim vrijednostima, poštujući autohtonu tradicijsku arhitekturu. Vrlo je ugodna za boravak i odmor kako u ljetnim tako i u zimskim mjesecima. Iz kuće se pruža prekrasan pogled na rijeku Savu, a može se unajmiti soba ili cijela kuća za dulji boravak.

Nakon Martinske Vesi biciklisti mogu ići u Sisak, Moslavinu i Lonjsko Polje, ili preko Siska na Banovinu. Postoje i odlični alternativni biciklistički pravci za povratak u Zagreb tako da i u suprotnom smjeru ima puno toga novog za vidjeti. 

Prava atrakcija na cesti do Zagreba! Cijelo dvorište puno im je bundeva 😊

Ključne riječi

Komentara 2

BE
berija
17:33 26.10.2020.

A most preko Rijeke Dubrovačke, npr.? I ima ih još.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije