Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJE SNA

Jedete prije spavanja? Istraživanja su otkrila kako to zapravo utječe na zdravlje

umor i nespavanje
Thinkstock
10.09.2019.
u 21:45

Malo tko je otporan na grickanje prije spavanja. Dok se neki zadovolje kokicama pred televizorom drugima je pak draže težak dan završiti tanjurom preukusne tjestenine. Zadovoljavanje ovih želja mnogima je dio večernjeg rituala prije spavanja, ali koliko je to zapravo zdravo?

Vjerovanje kako je tijelu noću teško probaviti hranu u potpunosti je istina. Naš organizam bez problema radi i nekoliko stvari odjednom, ali kombinacija spavanja i probave nije dobitna, a ovo je rezultat načina na koji je postavljen gastrointestinalni trakt, piše Glamour.

Scott Gabbard, gastroenterolog klinike u Clevelandu objasnio je kako spavanje nakon jela može izazvati žgaravicu.

- Između jednjaka i želuca postoji 'cjevčica' koja hranu odnosi iz usta u želudac. Kada se legne nakon jela, ta cvjevčica se otvara i hrana pomiješana s probavnim sokovima se vraća jednjak i time izaziva iritaciju- rekao je.

Još jedan od potencijalnih problema jela nedugo prije spavanja je i dispepsija koja je poznata svima. Radi se o probavnom problemu kada zbog prebrze konzumacije hrane ili prevelikog unosa gaziranih, kofeinskih ili alkoholnih pića dođe do nadutosti u abdomenu. Ova nadutost može uzrokovati neugodan osjećaj ili bol.

- Ako imate kroničnu nadutost jedenjem prije spavanja samo ćete pogoršati svoje simptome- rekao je doktor Gabbard i preporučio da se hrana konzumira barem tri sata prije spavanja ili ležanja.

Srećom, svi oni koji nemaju problema s nadutošću ili spavanjem ovoga se ne moraju pridržavati.  Postoji gotovo 7000 čimbenika koji mogu utjecati na spavanje, a prehrana je samo jedan od njih.

Mnoge dijete ne preporučuju konzumaciju hrane iza određenog vremena, a u posljednje vrijeme sve popularniji je post od 16 sati za vrijeme kojeg se ne konzumira ništa osim vode i crne kave. 

- Cijela priča ukratko? Možda postoji poveznica, ali zasad ne znamo dovoljno o tome da bi sa sigurnošću rekli- kazala je Kelly C. Allison, američka psihijatrica i profesorica koja svoj rad bazira na istraživanjima o težini i poremećajima prehrane.

Ono što je sigurno je da tijelo nije stvoreno kako bi noću obavljalo probavu.

- Naša tijela su namještena na to da budu budna, u pokretu i da jedu tokom dana dok bi noću trebala spavati i postiti- dodala je Allison koja je ponovila kako zasad nisu obavljena sva potrebna istraživanja koja bi u potpunosti odbacila ili prihvatila tezu da se noću lakše debljamo.

 

Vjerujemo kako ova mama ne jede neposredno prije spavanja.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije