Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nitko nije očekivao

Jedan od najpoznatijih dječjih pudera prestaje s prodajom u SAD-u i Kanadi zbog preko 19 tisuća optužbi

shutterstock
20.05.2020.
u 12:35

Protiv tvrtke Johnson & Johnson podignuto je više od 19 tisuća tužbi potrošača zbog pronalaska azbesta u dječjem puderu.

Tvrtka Johnson & Johnson izvijestila je da prekida prodaju baby pudera na bazi talka u Sjedinjenim Državama i u Kanadi, u sklopu sveobuhvatne revizije svojih proizvoda i strategije donesene usred pandemije koronavirusa. U priopćenju stoji i da je jedan od razloga pad potražnje za ovim proizvodom nakon, kako se ističe, "dezinformacija" o njegovoj sigurnosti usljed mnoštva tužbi. 

Američki farmaceutski div, koji proizvodi lijekove, medicinske i farmaceutske proizvode, priopćio je da će u predstojećih nekoliko mjeseci postupno smanjivati prodaju pudera, koji u Sjedinjenim Državama čini 0,5 posto njezinih ukupnih proizvoda, no da će se u trgovinama i dalje prodavati preostale zalihe.

Protiv tvrtke je do danas podignuto više od 19.000 tužbi potrošača koji tvrde da su zbog korištenja Johnsonovih proizvoda na bazi talka, uključujujući i baby puder, dobili karcinom. 

U seriji uzoraka dječjeg pudera pronađeni su tragovi azbesta čije je djelovanje povezano s rijetkom vrstom karcinoma. Iz tvrtke su prije par godina kazali da se radi o određenoj seriji baby pudera proizvedenoj u SAD-u 2018.

Podsjetimo, koncem 2018. objavljeno je izvješće u kojemu stoji da je Johnson & Johnson još od 1971. znao da prodaje baby puder koji sadrži azbest.

Većinu tužbi tek treba razmotriti sud države New Jersey. U tužbama se navodi da su proizvodi tvrtke koji sadrže talk kontaminirani azbestom, no "J&J" tvrdi da su oni u potpunosti sigurni te se poziva na "desetljeća pomnih znanstvenih studija". 

U travnju je sud u New Jerseyu donio odluku po kojoj tisuće podnositelja tužbi, koji tvrde da proizvodi tvrtke izazivaju rak, mogu iznijeti svoje slučajeve, no na tim je suđenjima ograničeno svjedočenje stručnjaka.

"J&J" i dalje tvrdi da testiranja što ih je provela tvrtka upućuju na to da u baby puderu nije pronađen azbest, nakon što su testiranja što ih je provela američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) otkrila azbest u tragovima. 

Zbog rezultata testiranja FDA, tvrtka je u listopadu prošle godine povukla iz prodaje jednu seriju baby pudera.

"Potražnja za J&J baby puderom na bazi talka u Sjevernoj Americi se, u velikoj mjeri smanjila zbog izmijenjenih navika potrošača, kao i zbog dezinformacija o sigurnosti proizvoda te zbog neprestanih poziva na tužbe protiv tvrtke", stoji u priopćenju "J&J".

Tvrtka je izvijestila da će u Sjevernoj Americi nastaviti s prodajom baby pudera na bazi kukuruznog škroba, a da će ostale proizvode, i one na bazi talka i na bazi kukuruznog škroba prodavati na drugim tržištima u svijetu.

Pogledajte koliko muškarci poznaju ženske beauty proivoda:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije