Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve ptice oponašaju zvukove

Jedan je tweet pokrenuo raspravu kako i zašto papige govore: Evo što kažu stručnjaci

Shuttershock
17.03.2021.
u 16:30

U divljini se ženke najradije pare s onim mužjakom koji će najtočnije 'otpjevati' neku naučenu melodiju, pa udvaranje papiga nalikuje nekom pjevačkom natjecanju, kažu stručnjaci

Nedavno je korisnica Nat pod imenom @ncm0611 na svom Twitter profilu napisala kako 'ljudi olako prihvaćaju činjenicu da papige mogu govoriti', a njen je tweet započeo dugu raspravu.

- Istina, to sam tek prihvatio. Sad mi se čini i da se moj pas uopće ni ne trudi - našalio se netko u komentarima, a stručnjaci su za Metro objasnili kako točno, kad i zašto papige koriste mogućnost govora.

Veterinari iz My Pet Needs That objasnili su za Metro da je oponašanje zapravo osobina svih ptica.

- Ptice naravno nemaju vokalne akorde, a zvukovi im nastaju vibracijom -rekli su, a zahvaljujući grlenim mišićima, kažu, papige modificiraju protok zraka na mjestu gdje se dušnik razdvaja u pluća, pa mogu oponašati zvuk koji su čule.

I dok većina ptica ipak, kažu, može oponašati ograničen broj zvukova, neke vrste papige mogu naučiti oponašati zvuk automobila ili alarma. ‘

Foto: Shuttershock

Zašto papige oponašaju samo zvukove?

-Jer glasom upozoravaju na neku opasnost, udvaraju se ženkama ili komuniciraju sa svojim ptićima - kažu stručnjaci iz Pet Sidea. '

Otvorena jedna od najmodernijih knjižnica u Hrvatskoj: Ovdje će se svaki dan nešto događati!

1/4

U divljini se ženke, objasnili su, najradije pare s onim mužjakom koji će najtočnije 'otpjevati' neku naučenu melodiju, pa udvaranje papiga nalikuje nekom pjevačkom natjecanju.

- Papige tako nauče širok repertoar zvukova koje pokupe iz svoje okoline, a ženke tih vrsta obično biraju mužjake na temelju veličine tih repertoara, s tim da stariji i iskusniji mužjaci imaju prednost u odnosu na mlađe ptice - kažu veterinari. 

Foto: Shuttershock

Zato će, dodaju, papagaji koji s ljudima žive kao kućni ljubimci brzo naučiti oponašati i ljudski govor, jer ljude s kojima žive počnu doživljavati kao pripadnike svog jata.

- Budući da 'skupljaju', uče i pamte zvukove i fraze, s vremenom papige mogu naučiti golem repertoar različitih riječi i zvukova - dodali su stručnjaci. 

Pogledajte video s papagajem Klodom

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije