Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne izbjegavati sunčanje

Je li laž sve što su nas učili? Svakodnevno nanošenje zaštitnog faktora može nas ubiti?

sunčanje
Foto: Thinkstock
1/2
10.05.2014.
u 11:15

Istraživači su u istraživanje uključili 30.000 žena koje su promatrali 20 godina i otkrili da one koje izbjegavaju sunce imaju dva puta veći rizik od smrti

Znanstvenici švedskog Karolinskog instituta otkrili su da žene koje se nikada ne sunčaju tijekom ljeta imaju dva puta veći rizik od ranije smrti u odnosu na one koje uživaju na suncu svaki dan.

Objasnili su da svakodnevno nanošenje zaštitnog faktora na kožu i izbjegavanje sunčevih zraka kod nekih žena može rezultirati manjkom vitamina D, a to se u nekim slučajevima povezuje s vrlo agresivnim oblicima raka kože, piše Telegraph.

Otkrili su to proučavajući žene koje žive u sjevernim zemljama Europe s niskim intenzitetom sunčevih zraka, a koje su tijekom ljetnih mjeseci izbjegavale izlaganje suncu.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Izlaganjem suncu u organizmu se stvara vitamin D koji štiti od pojave dijabetesa, tuberkuloze, multiple skleroze i rahitisa. Znanstvenici su upozorili da upozorenja da se izbjegava izlaganje sunčevim zrakama i da se koristi visoki zaštitni faktor mogu napraviti više štete nego koristi. Tome u prilog idu i činjenice da je u posljednjih 15 godina učetverostručen broj oboljelih od rahitisa, a uslijed sve veće popularnosti i upozorenja da se na sunce ne izlazi bez visokog zaštitnog faktora na koži.

Ranija istraživanja pokazal su da vitamin D može povećati stopu preživljavanja za žene oboljele od raka dojke, a niske razine vitamina D kod muškaraca povezane su s rakom prostate. Nedostatak vitamina D povezan je s nastajenjem više agresivnih oblika raka kože, navodi se.

>>Sunce može oštetiti naše zdravlje, ali i 'nahraniti' organizam

>>Sunčeve zrake prijete UV zračenjem. Obranite se E vitaminom

Komentara 2

NO
normabel
19:13 10.05.2014.

Ako je ozonska rupa najdominiantnija u sjevernim djelovima planete Zemlje, jasno je da i vrlo malo izlaganje suncu omogućava obolijevanje.

JU
jurko11
15:46 10.05.2014.

Dok godišnje preko milijun ljudi oboli od raka kože, a glavni razlog tome je izloženost Suncu, tko će preuzeti odgovornost za članak koji preporuča "ne izbjegavajte sunčanje"? Ne može se uspoređivati istraživanje sa sjevernih krajeva s našim podnebljem. Čista logika.a. Kako si ozbiljan portal može dopustiti takav članak i takvo novinarstvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije