Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprezno

Javni zahodi puni su bakterija: Uz ove savjete zaštitite se tijekom korištenja

Shutterstock
15.09.2020.
u 15:30

Trebalo bi ih izbjegavati što je više moguće, ali ako vas situacija prisili da ih koristite držite se ovih uputa.

Poznato je da su javni zahodi mjesta s puno bakterija i vrlo lako možete pokupiti neku infekciju, a u vrijeme pandemije još je važnije voditi računa o zaštiti i kloniti se mjesta za koja znamo da su izvor zaraze. Ipak, neke situacije nas natjeraju da se koristimo zahodima po šoping centrima, kafićima i sličnim mjestima. Tada se sjetite ovih uputa i zaštitite se, prenosi Health. 

Fizička udaljenost
Iako vam je možda već dosta slušanja o ovoj mjeri, ona je iznimno bitna. Držite se barem nekoliko metara dalje od drugih ljudi, a ako ne možete, prekrijte usta i nos maskom. Ako toalet nije toliko velik, nastojte ga ne koristiti dok je velika gužva.

Površine dirajte s maramicom u ruci
Teško je izbjeći dodirivanje nekih površina, od kvake na vratima do slavina, ili kutije za toaletni papir. No pripremite dovoljno maramica, kako biste ih mogli lako uzeti u ruku i tako dirati sve te površine s maramicom u ruci.  Kad završite s korištenjem tih prostora, odmah ih bacite u koš i dobro operite ruke.

Što manje vremena provodite unutra
Što duže ostanete u zahodu, to je veća vjerojatnost da se zarazite, kaže Anne Rimoin, profesorica epidemiologije na UCLA Fielding školi javnog zdravlja. Obavite nuždu, dobro operite ruke i izađite van. Ne razgovarajte s prijateljima unutra, ne popravljajte šminku ni frizuru ako baš ne morate.

Djevojke testiraju partnere: “Mogao si biti bolji prema meni danas...” Reakcije su urnebesne!

Nosite masku 
Samo se sjetite da voda iz zahoda može 'putovati' i do tri metra okolo, a prepuna je bakterija i virusa. Nešto od tih sitnih čestica dospije i na naše lice, sigurno. Nosite masku cijelo vrijeme dok ste u zahodu.

Ne koristite sušila za ruke
Kad završite s pranjem ruku, osušite ih papirnatim ručnikom ili maramicom, umjesto sušilom za zrak, savjetuju stručnjaci. Istraživanja pokazuju da se iz sušilice mogu širiti bakterije, i to oko 15 metara oko iste pa je bolje obrisati ruke papirom. Nakon što osušite ruke nemojte odmah bacati papir. Umjesto toga, s njim u ruci otvorite kvaku na vratima, kako biste izašli iz zahoda čistih ruku, pa ga tek onda bacite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije