Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Restoran Žganjer

Janjetina s pričom i kilometar i pol štrudla

Restoran Žganjer
Foto: Damir Folnegović Blaž
1/4
06.04.2017.
u 12:03

Najduži štrudl na svijetu bio je od jabuka i grožđa, a pripremao se čak tjedan dana

Grad Ozalj smješten je uz srednji tok rijeke Kupe i njezine desne pritoke Dobre. Cijelo područje grada i okolica odlikuju se geografskom raznolikošću kao što su obronci žumberačkih planina, pokupska nizina, brdo Vodenica, najviši vrh Žumberačkoga gorja Sveta Gera i blagi brežuljci vivodinsko-vrhovačkog vinogorja.

Gazda je svaki tjedan na Pagu

Nedaleko od Ozlja u mjestu Jaškovu posjetio sam restoran „Žganjer“ koji je vrata otvorio 1974. godine. Restoran je poznat po paškoj janjetini pa zato ciljano privlači goste iz cijele Hrvatske. Janjetinu možete pojesti u mnogim restoranima, ali „Žganjerova“ janjetina ima posebnu priču. Vlasnik Ivan već više od trideset godina svaki tjedan odlazi na otok Pag gdje nabavlja mlade janjce od tamošnjih uzgajivača i dovozi ih u Jaškovo. U to sam se i sam uvjerio jer je upravo došao s Paga s kamionom punim mladih janjaca baš kada sam bio u posjetu restoranu. Uz janjetinu i sve druge namirnice nabavlja od domaćih OPG-ova. Patke, pure, teletinu, šunke, kobasice..., sve je iz domaćeg uzgoja.

Supruga Marina vodi brigu o restoranu, a često radi i u kuhinji. Ovdje su česte i tematske večeri: „Njezino veličanstvo janjetina“ na kojima gosti uživaju u devet sljedova jela od janjetine. Nisam naručio svih devet sljedova, nego odličnu paštetu od janjeće jetre začinjenu domaćim začinima uz domaću marmeladu od šumskih bobica. Za glavno jelo sam se odlučio za mladu janjetinu s ražnja i bila je vrlo ukusna i sočna, a kako i ne bi kad je, kaže gospođa Marina, pečeno janje imalo samo pet kilograma. Uz hrskavi domaći kruh, a pogotovo pogače koje također peku sami, nisam ni imao potrebu naručiti prilog, ali uz janje je uvijek nezaobilazan pečeni domaći krumpir. Od ostalih jela, koja pripremaju i prema sezoni, spomenuo bih jetrica sa žara s domaćim mekanim sirom te janjeće fileke zapečene s ribanim sirom i domaćim žgancima.

Da je bilo još stolova

Vinska karta sadrži 25 etiketa vina domaćih vinara, a vino kuće je sauvignon ozaljskog vinogorja. Osoblje je profesionalno i ljubazno jer njih dvanaest stalno zaposlenih već godinama radi kod „Žganjera“.

Čistoća i urednost restorana su također na nivou.

Restoran „Žganjer“ je 2015. godine ušao u Guinnessovu knjigu rekorda sa štrudlom od jabuka i grožđa dugim 1479,38 metara. Da, dobro još jednom pročitajte, pa je zato i dobio priznanje, tj. certifikat iz Londona. Organizatorica je bila kći gospodina Ivana i gospođe Marine, Lidija Žganjer-Gržetić. Da su imali još stolova, kaže, štrudl bi bio još i duži, a pripreme za izradu štrudla trajale su tjedan dana. Kada sve to organizirate i dobijete takvo priznanje u malom mjestu kao što je Jaškovo, to je apsolutno za svaku pohvalu. I što onda naručiti za desert nego odličan štrudl od jabuka!•

>>Ovo je nezaboravna slavonska čarolija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije