Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema više gužve

Jadran hit za milijardere, ali
 sve je manje stranih političara i glumaca

'31.07.2013., Split - Jahta Areti milijardera Igora Makarova u Splitskoj luci prije vezivanja u ACI marinu. Igor Viktorovich Makarov  je ruski poduzetnik, predsjednik odbora direktora Itera Oil and Ga
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
13.08.2013.
u 08:59


Bogataši i zvijezde više vole Dubrovnik i krstarenja, a
 strani političari
 preferiraju Istru

Ovog ljeta strani političari nisu pohrlili na hrvatski Jadran kao prošlih godina, ali je utješno što na jednog gosta Hrvatska uvijek može računati. Mađarski premijer Viktor Orbán svake godine, pa i ove, dolazi na nekoliko dana na hrvatsku obalu. Ovog je ljeta u Umagu. Iako službeni godišnji, kako već političari prema nepisanu domoljubnom pravilu rade, provodi s obitelji na selu ili na Balatonu, tih nekoliko dana u srpnju podsjetnik je supružnicima Orbán na medeni mjesec proveden u Hrvatskoj.

Izostali i Austrijanci

I dok je Orbán u Hrvatskoj bio u vlastitu aranžmanu, što većina političara i čini, trenutačno se na Brijunima, na poziv hrvatskog kolege Ive Josipovića, odmara slovački predsjednik hrvatskih korijena Ivan Gašparovič. Prije njega, tamo je bio irski kolega Michael Higgins te bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić. No Gašparovič je jedan od rijetkih Slovaka političara u Hrvatskoj. Na Krku je samo ministar zaštite okoliša Petar Žiga, a odmara se tamo više od deset godina. I dok je bivša slovačka premijerka Iveta Radičeva godinama dolazila u Hrvatsku, sadašnji premijer Robert Fico s obitelji odlazi u Tursku, a i ostatak vlade razmilio se po Italiji, Grčkoj..., tako da kovanica "Jadran, slovačko more", pomalo dolazi u pitanje.

Od nekoliko stalnih austrijskih gostiju, na Jadranu je samo ministar zdravstva Alois Stöger. Ostali ili nisu uzeli godišnji ili će ostati u Austriji.

Slovenska je premijerka Alenka Bratušek najavila odmor na Jadranu, ministar uprave Gregor Virant na jednom hrvatskom otoku, ministar obrane Roman Jakič u Dalmaciji, a zna se da ministar vanjskih poslova Karl Erjavec obično ljetuje u Karigadoru pokraj Umaga, blizu slovenske granice.

Malo južnije, od Umaga prema Novigradu, vjerojatno će se pojaviti slovenski predsjednik Borut Pahor. Iako formalno ne ide na godišnji, teško je zamisliti da ne "skoči" do naselja Sveti Ivan, gdje njegova partnerica ima vikendicu te da se odrekne trčanja – najčešće po suncu – po istarskim brežuljcima.

Iako su pop zvijezde i hollywoodska krema ove godine preskočile naše otoke i gradove na obali, neki su od najimućnijih ljudi na svijetu pronašli mjesto za odmor upravo na Jadranu. Prvi čovjek Formule 1 Bernie Ecclestone krstari od Trogira, Šibenika do Dubrovnika, kao i zamaskirani jahtaš, čovjek neslavne titule jednog od najvećih krivaca za financijsku krizu John Devaney.

Najbolja megajahta

U Dubrovniku je ljetovao i Bill Gates. Navodno je bio sa suprugom i djecom. Na krajnjem jugu usidrila se i jahta medijskog mogula Ruperta Murdocha – Vertigo. Najbolja megajahta na svijetu u 2012. po izboru World Superyacht Awards, dugačka je 67 metara, a cijena najma za tjedan dana iznosi vrtoglavih 2 milijuna kuna.

Ruski milijarder Igor Viktorovič Makarov s jahtom Areti uplovio je u srpnju u Split. Od poznatih, Vladimir Kličko i njegova djevojka Hayden Panettiere posjetili su Korčulu, Mljet i Dubrovnik, a na Mljetu su bile i sestre Olsen, Mary Kate i Ashley.

>>Uplovio u pulsku luku: Pogledajte luksuznu jahtu Philipa Zeptera!

>>Milijarderi doplovili jahtama na Jadran: Bernie, Rupert, Igor...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije