Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Wim Hof metoda'

Izlaganje hladnoći ima brojne benefite, kaže 'Ice Man' koji po dva sata sjedi u kadi s ledom

Instagram/Iceman Hof
09.04.2021.
u 15:30

Danas 61-godišnji Hof sebe opisuje kao 'radoznalog, srčanog i zanesenog', a neki od njegovih najneobičnijih avantura su sjedenje u kadi punoj leda i penjanje na Mount Everest u - kratkim hlačama

Nizozemac Wim Hof zvan 'Ice Man' ('Ledeni čovjek') svjetski je rekord u izlaganju hladnoći rušio više od 20 puta, pa je metoda podizanja imuniteta s niskom temperaturom po njemu nazvana Win Hofova metoda.

Hof već godinama ističe kako nam hladnoća višestruko pomaže -  poboljšava naš imunološki sustav, spavanje, oslobađa nas stresa i uklanja migrene, te nas čini sretnijima - a kako nitko ne voli šok koji izaziva, 'predanost' je prema Hofu ključna za svakog tko tijelo želi izložiti ekstremno niskim temperaturama..

Njegova je fascinacija temperaturama ispod nule počela kad je kao 17-godišnjak šetao parkom u Amsterdamu i iznenada osjetio potrebu da uskoči u jedno od jezera. Nakon toga, Hof je počeo razvijati jedinstvenu tehniku ​​disanja koja će mu omogućiti da sve duže boravi na ekstremnoj hladnoći i postane poznat po promicanju zdravog življenja i čovjekovog povratka prirodi od koje se otuđio.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wim Hof (@iceman_hof)

Godinama je Hofu boravak na hladnoći bio samo hobi, ali nakon samoubojstva supruge koja je bolovala od  šizofrenije, odlučio je sa svima podijeliti svoja znanja.

Proizvodimo 21% manje hrane nego što bismo da je klima ostala ista kao 60-ih

1/3

Danas ovaj 61-godišnjak sebe opisuje kao 'radoznalog, srčanog i zanesenog', a neki od njegovih najneobičnijih avantura su sjedenje u kadi punoj leda jedan sat, 53 minute i dvije sekunde i penjanje na 8.849 metara visok Mount Everest samo u - kratkim hlačama.

On kaže i da je 'stajanje na hladnom pljusku' odlično za jačanje otpornosti, imuniteta i zdravlje općenito, a preporučuje da se počne s 30 sekundi i postupno povećava vrijeme, da bi se poboljšala sposobnost podnošenja hladnoće.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wim Hof (@iceman_hof)

- Brzo ćete vidjeti kako to izaziva ovisnost jer vam podiže energiju i pokreće hormone zbog kojih se osjećate dobro - rekao je 'Ice Man' koji ističe i kako su tijekom pandemije on i njegov tim - među kojima je i njegovo šestero djece - svjedočili velikom porastu depresije i anksioznosti .

- Važan dio moje filozofije odnosi se na ponovno povezivanje čovjeka s prirodom, sa samim sobom i s ljudima koji ga okružuju - rekao je za Metro.

Prema Hofu, društvo je danas izgubilo kontakt s umom, tijelom i prirodom, a čovjek 21. stoljeća ignorira svoje prave potrebe i više ne osjeća vlastitu intuiciju. Zato je sve više poklonika ove jedinstvene metode, a njen začetnik napominje kako i 'ne trebate otputovati negdje daleko da biste iskusili njene benefite - možete početi već danas, s 30 sekundi tuširanja hladnom vodom!'

Hladna fronta napravila je pravu zimsku idilu u Otočcu: Pogledajte bajkovite prizore

Komentara 1

MM
mate.matika20
23:23 09.04.2021.

Što znači ta *ebena riječ benefit koju koristi cijelo hrvatsko krdo u zadnje vrijeme ... čini mi se kao nešto talijansko, možda vrsta pice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije